Gulden Vlies galerij Fnac winkelcentrum Toison d'Or 4

| In de Gulden-Vlieslaan is het alsof de schietpartij in december nooit heeft plaatsgevonden.

Na nieuwe schietpartij in Louizawijk: is er na vier maanden iets veranderd?

JP
© BRUZZ
04/04/2024

Brussel kampt met een golf aan schietpartijen: ruim twintig in de voorbije maanden. In de Louizawijk was het maandag raak, niet veel verder dan de schietpartij die vier maanden eerder in de Gulden-Vlieslaan een schokgolf veroorzaakte toen enkele voorbijgangers werden geraakt. Wat ging er toen mis? En wat is er in die tijd veranderd?

In de Louizawijk, waaronder de Gulden-Vlieslaan, komen mensen naar de bioscoop en gaan ze shoppen bij chique zaken als Xandres, Tommy Hilfiger, Karl Lagerfeld en Petit Bateau.

Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat deze winkelstraten het toneel kunnen worden van schietpartijen. En toch is dat wat er maandagavond gebeurde, toen een 19-jarige jongeman zwaargewond werd aangetroffen in de Louizalaan met een kogelwond.

De recente schietpartij gebeurde bovendien op een steenworp van de schietpartij in december in de Gulden-Vlieslaan. Middenin de soldenperiode, aan het einde van de winkeldag, haalde een onbekende schutter een geweer tevoorschijn. Hij heeft het mogelijk op één iemand gemunt, maar raakte verschillende voorbijgangers in hun vlucht.

De eerste van velen

Wat we toen niet wisten, is dat de schietpartij op de Guldenvlieslaan de eerste in een reeks van velen zou zijn. Sindsdien tellen we meer dan twintig schietincidenten in Brussel. Daarbij zijn minstens twee doden gevallen en verschillende zwaargewonden, waarvan niet altijd geweten is of die toch een dodelijk afloop hadden.

In totaal gaat het volgens onze tellingen om 22 schietpartijen sinds december, oftewel gemiddeld één om de 5 à 6 dagen. Het geweld laaide vooral op in februari, met 8 schietpartijen, in maart vonden er 7 schietpartijen plaats en deze maand waren dat er, hoewel nog maar vier dagen lang, al 3.

Wat er in de Gulden-Vlieslaan gebeurd is, is vier maanden later nog steeds niet helemaal duidelijk. Ook over de schutter is weinig bekend. "Een beginneling in het drugsmilieu" is het verhaal dat circuleert in de buurt. Ook burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) wijst naar het drugsmilieu, maar laat weten dat het onderzoek van het parket de precieze toedracht moet uitwijzen.

'Alsof er niets gebeurd is'

We keren terug naar de Gulden-Vliesgalerij, waar destijds een groep mensen in paniek kwam schuilen. De horeca-uitbater van Couleur Café, Alain Gagnaire, herinnert zich nog de Zweedse vrouw die een kogel in haar kuit had gekregen. Een andere persoon verdraaide zijn knie toen hij op de vlucht sloeg. Een serveerster met een EHBO-diploma heeft de twee verzorgd tot de hulpdiensten kwamen.

Op de vraag hoe het vandaag gaat in de galerij, is Gagnaire duidelijk: "Het is alsof er niets gebeurd is." Ook het veiligheidsgevoel in de galerij heeft geen knauw gekregen.

De tijdelijke politieantenne die burgemeester Doulkeridis na de schietpartij heeft geïnstalleerd in een leeg lokaal is weliswaar vertrokken, maar de galerij heeft een eigen securitydienst. "Onze klanten voelen zich beschermd hier: de politie komt regelmatig langs", klinkt het.

4ceccd17-doulkeridis.jpeg

Kevin Van den Panhuyzen

| De burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis, niet lang na de schietpartij, voor de ingang van de Gulden Vlies-galerij.

Naast de tijdelijke antenne, kondigde Doulkeridis ook aan dat hij stadsbendes wilde aanpakken via een taskforce. Hoe staat het daarmee? De eerste samenwerking met de politiezone Zuid staat in de steigers. "We werkten al samen met andere zones op vlak van interventies," verduidelijkt de burgemeester. "Nu gaan we ook samenwerken met andere recherchediensten."

Tot slot dringt de vraag zich op of bewoners en winkeliers in de Louizawijk en de Gulden Vlieslaan zich zorgen moeten maken? Dat is volgens burgemeester Doulkeridis niet nodig. "Er is geen reden om te denken dat de wijk onveilig is. Er is geen risico dat er op massa's mensen zal worden geschoten: het ging telkens om specifieke personen die geviseerd werden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Veiligheid , schietpartijen , Gulden Vlieslaan , gulden vliesgalerij , Louizalaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni