Drugoverlast in de buurt van het Noordstation

Net Brussel stopt schoonmaak straten in Brabantwijk na aanval op werknemer

CD
© BRUZZ
01/05/2024

Net Brussel zal de straten in de Brabantwijk in Schaarbeek niet meer schoonmaken. Dat heeft de dienst beslist na een nieuwe aanval op een werknemer. De gemeente Schaarbeek zet nu een privébedrijf in om er de straten te kuisen.

De gemeente en politie staan in dialoog met Net Brussel om te kijken wat er moet gebeuren. De gemeente legde daarbij verschillende voorstellen op tafel, waaronder de werktijden. Veel van de werknemers starten om 5.30 uur 's ochtends, wanneer er meer risico is op slechte ontmoetingen, zegt de gemeente. Tot nu toe leidden de gesprekken niet tot een hervatting van het werk door Net Brussel.

In afwachting heeft waarnemend burgemeester Frédéric Nimal (Défi) op initiatief van schepen van netheid Deborah Lorenzino (Défi) een besluit genomen om een privébedrijf in te schakelen om de onderhoudstaken van de openbare ruimte op zich te nemen in plaats van Net Brussel. Een eerste interventie staat gepland voor woensdag 1 mei.

"Ik wil namens de gemeente Schaarbeek mijn volledige steun betuigen aan de agenten die slachtoffer zijn geworden van deze onaanvaardbare feiten. Elke ambtenaar die een publieke dienst uitoefent heeft recht op respect bij de uitoefening van zijn functies en heeft het recht om deze in alle veiligheid uit te voeren", zegt Lorenzino.

Ondanks het begrip wijst Lorenzino erop dat de keuze van Net Brussel de situatie zal verergeren, "omdat het achterlaten van vuil in de wijk alleen maar het gevoel van straffeloosheid en onveiligheid zal versterken."

Het vuilnis wordt in principe wel nog opgehaald door Net Brussel, al liet het agentschap aan de gemeente weten dat er verstoringen zullen zijn van donderdag 2 tot en met zondag 5 mei.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni