PhotoNews

| De Peterboswijk in Anderlecht.

Plaatsverbod in Peterbos met drie maanden verlengd: 'Tiental mensen per dag weggestuurd'

MVDH
16/05/2024

Midden april stelden de gemeente Anderlecht, de politiezone Brussel-Zuid en het parket van Brussel in de Peterboswijk een plaatsverbod in dat het drugsgeweld in de mate van het mogelijke moest indijken. De maatregel diende om druggebruikers en dealers af te schrikken en de wijk terug leefbaar te maken. Die aanpak lijkt zijn vruchten af te werpen, want Anderlecht verlengt het plaatsverbod met drie maanden.

Oorspronkelijk werd de maatregel ingesteld tot 16 mei, maar daar werd meteen aan toegevoegd dat een verlenging mogelijk was. Peterbos wordt al langer geteisterd door drugsproblemen en staat bekend als een van de beruchtste “drive-ins” voor gebruikers in het gewest. Eind maart duidde de Gewestelijke Veiligheidsraad de wijk aan als een van de vijftien hotspots waar prioritair strijd moet worden geleverd tegen drugscriminaliteit.

Daarvoor werden al verschillende stappen genomen zoals identiteitscontroles en een totaalverbod op alcohol, maar de opvallendste maatregel is ongetwijfeld een plaatsverbod voor iedereen die niet in de wijk woont. De politie wil op die manier in kaart brengen wie de wijk frequenteert en tegelijk de overlast temperen voor de lokale bewoners.

“Het plaatsverbod is al een zeer handig hulpmiddel gebleken voor onze agenten”, stelt Didier Noltincx, kabinetschef van burgemeester Fabrice Cumps (PS). “Daarom dat de maatregel vandaag dan ook bijna op automatische piloot verlengd werd.”

De voorbije weken werden per dag zo’n tiental mensen de wijk uitgezet. Bij de hardnekkige gevallen volgde daar ook een pv op. “Dat is enkel voor de harde kern”, aldus Noltincx. “zoiets verspreidt zich snel in het milieu. Nu weten gebruikers dat ze voor hun drugs bijvoorbeeld 50 euro moeten betalen, maar dat daar nog steevast een boete bovenop komt. Op die manier willen we de druk van de wijk halen.”

Inwoners

Volgens de kabinetschef staan ook de inwoners van de wijk nog steeds vierkant achter de maatregel. Fouten in het terugsturen van mensen – bijvoorbeeld familie of vrienden van inwoners die met eerbare bedoelingen op bezoek komen - zijn er volgens hem nog niet geweest. “Inzicht is hier het sleutelwoord. Je moet deze tool niet zomaar in het wilde weg beginnen te gebruiken”, aldus Noltincx.

Eind deze week komen het parket van Brussel en de gemeente Anderlecht nog met een uitgebreide evaluatie van het plaatsverbod.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Veiligheid , Peterbos , Plaatsverbod , Didier Noltincx , Drugsoverlast , Hotspots

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni