Politie voert snelheidscontroles voor fiets en step op in voetgangerszone Vijfhoek

SV
© BRUZZ
25/06/2024

Dinsdag stond de fietspatrouille van de Brusselse politie paraat aan de Anspachlaan om snelheidsduivels op de fiets of step tegen te houden. Nu het weer beter wordt, zal de politie volgens politiecommissaris David Stevens vaker controleren: "Met het autovrij maken van de zone hebben we al veel vooruitgang geboekt, maar het kan nog beter." Boetes kunnen oplopen tot 174 euro.

Nu de temperaturen de lucht in schieten, is het over de koppen lopen op de Anspachlaan. Fietsers, steps en voetgangers banen zich soms onhandig een weg door de voetgangerszone. Dat leidt niet zelden tot ongelukken, weet politiecommissaris in de zone Brussel Hoofdstad Elsene David Stevens: "Vorige week nog brak een vrouw haar sleutelbeen na een aanrijding met een fiets. Voetgangers moeten hier soms echt vechten voor elke centimeter," vertelt hij.

De drukte is volgens Stevens dan ook het uitgelezen moment om weggebruikers te herinneren aan de regels die er gelden: "De voetganger is hier koning. Steps en fietsers moeten zich daarom houden aan een snelheidsbeperking van zes kilometer per uur."

Doen ze dat niet, dan dreigen ze een boete van 174 euro te moeten betalen. Toch schreef de politie dinsdag enkel boetes uit wanneer de situatie "echt onveilig" was. "We willen mensen vooral motiveren om hun gedrag aan te passen en de boodschap verspreiden," aldus Stevens.

'Steps verbieden niet nodig'

Stevens hoopt met de sensibiliseringsacties te bewijzen dat weggebruikers van alle soorten zich in harmonie kunnen verplaatsen. "We willen aantonen dat het niet nodig is om steps te verbieden, zoals dat al gebeurde in Parijs," vertelt hij.

Overigens worden niet enkel fietsers geviseerd. "Binnenkort voeren we ook de controles op auto's in de fietsstraten op. Bestuurders zijn zich nog te vaak niet bewust van het feit dat ze fietsers daar niet mogen inhalen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni