Brandweer vrijdagnamiddag pas klaar met nablussen in recyclagebedrijf

© BRUZZ - Belga
06/06/2024
Updated: 07/06/2024 17.05u

De Brusselse brandweer heeft nog de hele vrijdag materiaal geblust van de brand die donderdagavond uitbrak in een afvalverwerkend bedrijf aan de Groendreef. De brand was tegen middernacht al onder controle, maar de stapel oude wasmachines en boilers moesten laag per laag weggehaald worden. Dat meldt woordvoerder Walter Derieuw vrijdagnamiddag.

"We zijn nog altijd bezig om het afval open te trekken en te blussen", zo vertelde Derieuw omstreeks 08.00 uur vrijdagochtend. "Laag per laag moet dat worden weggehaald en afgevoerd." De brandweermannen werden gedurende de nacht wel regelmatig afgelost, klinkt het verder.

De oproep voor de brand kwam donderdag rond 21.20 uur binnen, en de brandweer ging meteen met verschillende ploegen ter plaatse. Er werden ook verschillende tankwagens uitgestuurd. De kazerne van de brandweer bevindt zich om de hoek, misschien een geluk bij een ongeluk.

Er vielen geen gewonden, wel was er veel geur- en rookhinder. Er werd daarom een BE-Alert-sms uitgestuurd naar de bewoners van de getroffen buurten, met de vraag om ramen en deuren gesloten te houden.

Een stapel oude wasmachines en boilers stond in brand, wat een grote rookpluim veroorzaakte die tot ver in de omgeving te zien was. Vrijdagochtend was er geen rookpluim meer te zien, wel nog stoom van de bluswerken.

Pas kort na 16.30 uur vrijdagnamiddag meldde de Brusselse brandweer dat de nabluswerken ten einde zijn. Iets daarvoor meldde ook de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene op X dat de Groendreef weer volledig voor het verkeer is opengesteld.

"De getroffen firma voorziet zelf een brandwacht voor deze nacht en ze hebben zelf voor blusmiddelen gezorgd, namelijk een pomp om water uit het kanaal te pompen en brandslangen", aldus Derieuw. "Maar bij de minste heropflakkering gaan wij eveneens ter plaatse."

De precieze oorzaak van de brand was vrijdagnamiddag nog niet gekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Recyclagebedrijf , brandweer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni