Een politie-interventie bij drugdealers in Sint-Gillis.

| Een politie-interventie bij drugdealers in Sint-Gillis.

Sint-Gillis wil drugsgeweld aanpakken met systematische identiteitscontroles

© BRUZZ
15/03/2024
Updated: 16/03/2024 10.10u

Sint-Gillis was de voorbije weken het toneel van een escalerende drugsoorlog. De gemeente wil nu door middel van systematische identiteitscontroles op gekende hotspots dealers, maar vooral ook gebruikers harder aanpakken.

Vorige week werden aan de Jacques Francksquare schoten gelost en op 14 februari vond er nog een dodelijke schietpartij plaats. Volgens burgemeester Jean Spinette (PS) is zijn gemeente het strijdperk geworden van een bloedige territoriumstrijd tussen drugsbendes.

Na eerdere maatregelen zoals een herinrichting van de Jacques Francksquare geeft een nieuwe politieverordening tussen 23 februari en 23 april nu ook toestemming voor systematische identiteitscontroles. Het is een testproject dat dealers, maar ook vooral gebruikers het leven zuur moet maken, legt Spinette uit.

"De indruk heerst dat het allemaal wel kan: even naar Sint-Gillis om drugs te kopen en te gebruiken. Ik heb er genoeg van dat mensen hier komen en door de drugshandel te ondersteunen onze wijk gevaarlijk maken voor ons, maar niet voor hen."

De controles moeten klanten nu ontmoedigen zich nog te wagen op de lokale hotspots. Het gaat om een 25-tal plekken zoals de Jacques Francksquare, de Hallepoort, het Bethlehemplein en het Sint-Gillisvoorplein.

"Punten waar veel dreiging is, ik noem ze de drive-ins", aldus de burgemeester. “We willen daar het lucratieve businessmodel van de dealers breken." De controles kunnen bij gebruikers ook gekoppeld worden aan administratieve sancties.

Nieuwe tool

Spinette wijst er nog op dat ook systematische identiteitscontroles niet dé oplossing zijn voor het drugsprobleem van zijn gemeente, maar slechts een nieuwe tool voor de politie vormen.

"Eerder wierp een dergelijk pilootexperiment hiermee in de Vlaamse politiezone Mechelen-Willebroek ook al zijn vruchten af. We moeten het dus proberen.” De politieverordening kwam er op verzoek van Jurgen De Landsheer, de korpschef van de politiezone Zuid.

Om te vermijden dat de maatregel zal leiden tot een overheveling van de problemen naar andere wijken zal de situatie nauw gemonitord worden. Een strategische cel van de politiezone Zuid zal daarop toezien tijdens tweewekelijkse vergaderingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Veiligheid , Spinette , systematische identiteitscontroles , drugs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni