Watermaal-Bosvoorde plaatst extra camera’s tegen inbraakgolf aan Keymplein

MVDH
22/02/2024

Het anders zo vreedzame Watermaal-Bosvoorde beleefde de voorbije maanden woelige tijden. Onder meer een serie brutale inbraken verzuurde het leven van de handelaars aan het Keymplein. Nieuwe bewakingscamera’s moeten soelaas bieden.

Watermaal-Bosvoorde is niet plots de Far West geworden, reageerde burgemeester Olivier Deleuze (Ecolo) eind januari op de zorgwekkende gebeurtenissen in zijn gemeente. De handelaars op het Keymplein waren er evenwel niet gerust op. Volgens de gemeenschapspagina "Keym Bouge" gaat het intussen om zo'n 10 inbraken op een maand tijd. De voorbije weken circuleerde ook een petitie waarin de winkeliers om actie vragen.

95290f95-keym.jpg

De burgemeester heeft op de afgelopen gemeenteraad nu aangekondigd camera’s te zullen plaatsen op het plein, zoals de buurtbewoners vroegen. De politie bekijkt nog hoeveel er precies nodig zijn.

Herstelkosten

Deleuze laat weten zijn beslissing te hebben genomen na een analyse van de politie. “Daaruit blijkt dat het aantal incidenten in de gemeente niet abnormaal hoog is, maar het aantal inbraken is de voorbije maanden wel zorgwekkend in de wijk rond het Keymplein. Het gaat om de maanden november, december en januari, wat duidelijk overeenstemt met de werken aan het plein.”

Op 15 januari gingen die werken de laatste fase in, ze zullen nog ongeveer 60 dagen duren. De camera’s zullen alvast drie maanden aan het plein blijven, maar mogelijk ook langer.

“In onze gemeente worden jaarlijks tussen 200 en 250 inbraken gepleegd. Het is onmogelijk daar telkens schadevergoedingen voor te voorzien."

Olivier Deleuze

Burgemeester Watermaal-Bosvoorde

Olivier Deleuze, lijsttrekker Ecolo-Groen in Watermaal-Bosvoorde

Gemeenteraadslid Alexandre Dermine (Défi) vraagt de gemeente om in ieder geval tussen te komen in de kosten die de handelszaken moeten maken vanwege de geleden schade. Burgemeester Deleuze liet weten dat dit geen optie is en dat die herstelkosten een kwestie voor de verzekeringsmaatschappijen zijn.

“In onze gemeente worden jaarlijks tussen 200 en 250 inbraken gepleegd, vergelijkbaar met andere gemeenten. Wij kunnen daar niet allemaal voor tussenkomen. Daarnaast zou het juridisch en ethisch onverdedigbaar zijn om de schadevergoedingen te beperken tot bepaalde wijken of winkels.”

Vandalen

In januari liet Deleuze ook al twee permanente camera's installeren. Eentje gericht op het Andrée Payfa-Fosseprezplein waar hamburgerrestaurant Le Tram de Boitsfort twee keer op enkele weken tijd het doelwit werd van vandalen.

De andere camera is gericht op het politiecommissariaat waar midden januari een politiecommissariaat werd bestookt met molotovcocktails en zwaar vuurwerk. Van de dader of daders ontbrak elk spoor.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Veiligheid , inbraken , camera's , Olivier Deleuze , Keymplein , Andrée Payfa-Fosseprezplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni