De Brusselse brandweer

| De Brusselse brandweer.

Zestiger uit Molenbeek naar ziekenhuis met ernstige CO-intoxicatie

© Belga
19/01/2024

In Sint-Jans-Molenbeek is donderdagavond een man ernstig bevangen geraakt door een CO-intoxicatie. Oorzaak was de open haard, waarvan de afsluitklep niet geopend was. Dat meldt de Brusselse brandweer.

"Donderdagavond omstreeks 18.00 uur werd een ziekenwagen gevraagd naar de Mirtenlaan in Sint-Jans-Molenbeek voor een man die onwel was geworden", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Eenmaal ter plaatse ging de CO-melder van de ambulanciers meteen af. Zij openden meteen de ramen en evacueerden de bewoner, een zestiger. Die bleek een ernstige CO-intoxicatie te hebben opgelopen en werd overgebracht naar het ziekenhuis, al bleek hij niet in levensgevaar."

De brandweer kwam ook ter plaatse en stelde vast dat de oorzaak van de intoxicatie bij de open haard lag. De zestiger had die aangestoken, maar had daarbij de afsluitklep niet geopend, waardoor alle verbrandingsgassen in de leefruimte terechtkwamen.

Preventie

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, en laat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht. Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112."

"Wie een open haard heeft, doet er ook goed aan de schouw regelmatig te laten onderhouden, en natuurlijk de afsluitklep te openen", aldus nog de brandweer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni