Vlaams Belang wil door geweld getroffen handelaars financieel tegemoetkomen

© BRUZZ

Brusselse winkeliers en zelfstandigen die door plunderingen, vernielingen of ander geweld worden getroffen, moeten voor zowel hun RSZ- als hun btw-bijdragen uitstel van betaling krijgen. Daarvoor pleit Vlaams Belang, dat zondag een meeting organiseerde over veiligheid in de hoofdstad.

Vlaams Belang lanceerde enkele nieuwe maatregelen die volgens de partij de veiligheid in de hoofdstad verhogen, maar kwam ook terug op enkele oudere plannen. Zo is de partij er nog steeds van overtuigd dat de Brusselse brandweermannen pepperspray mogen gebruiken om zichzelf te verdedigen, dat het recht op zelfverdediging uitgebreid moet worden tot het recht op bescherming van de eigendom en dat het snelrecht eindelijk zijn naam waardig moet worden.

Uitstel van betaling voor RSZ- en btw-bijdragen is een van de nieuwe maatregelen. Winkeliers en handelaars die van de maatregel gebruikmaken, mogen voor Vlaams Belang uiteraard geen boete of intrest aan de broek gesmeerd krijgen. De gevolgen van geweldpleging zouden erkend moeten worden als overmacht.

Dat de overheid nu besloten heeft de franchise van de handelaars te betalen die niet door de verzekering wordt gedekt, noemt Dominiek Lootens 'lachwekkend'. De fractievoorzitter van het Vlaams Belang in het Brussels parlement wijst erop dat dit verplicht is. "Dat voorziet de wet sowieso al, wanneer de overheid de veiligheid niet kan garanderen."

Hij kondigde tijdens een toespraak aan dat zijn partij in de Kamer wetsvoorstellen voor "veiligheidsverhogende maatregelen" zal indienen, zoals het voor 120 procent aftrekbaar maken van de kosten van de installatie van camera's met een registratiesysteem en van de interventiekosten na een alarmsignaal. "Deze maatregel zou moeten gelden voor alle handelaars, maar ook voor die vrije beroepen die door de aard van hun activiteit - denk maar aan apothekers - gevoelig zijn voor overvallen, diefstal, enzoverder."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?