Vuilnisophaling in Koekelberg loopt mank: 'De volle containers stapelen zich op'

Er is een probleem met de vuilnisophaling in Koekelberg (archiefbeeld).

In verschillende straten in Koekelberg is het afval van appartementsgebouwen al drie weken niet meer opgehaald. Burgemeester Ahmed Laaouej (PS) en schepen van Netheid Véronique Lefrancq (CDH) hebben een brief gestuurd naar de Brusselse minister van Netheid, Alain Maron (Ecolo), om snel een oplossing te vinden.

Al drie weken lang worden de vuilniszakken en -containers niet meer opgehaald, schrijft La Capitale. Veel bewoners hebben ondertussen al hun beklag gedaan bij de Koekelbergse schepen van Netheid, Véronique Lefrancq en burgemeester Ahmed Laaouej. In een brief naar Brussels minister van Netheid Alain Maron, vraagt het gemeentebestuur om hulp.

"We moeten u attent maken op een recente, ernstige storing waardoor uw werknemers al bijna drie weken lang geen afval meer ophalen in containers in verschillende straten van Koekelberg," staat er in de brief van het gemeentebestuur te lezen. "Wij kunnen dit niet aanvaarden van een openbare dienst die als essentiële opdracht heeft om het algemene belang van de bewoners te behartigen. Tot op heden zijn in slechts twee van de zes straten de zwarte containers leeggemaakt. De volle containers blijven staan en de uitpuilende, onwelriekende zakken blijven zich opstapelen, in het beste geval in kelders, in het slechtste in de appartementen zelf."

1.200 huishoudens

"Het gaat hier om 1.200 huishoudens in de Basiliekstraat," vertelt Véronique Lefrancq aan La Capitale. "In sommige straten wordt het vuilnis aan de ene kant opgehaald, maar aan de andere niet. Er is hier sprake van sabotage. Als het een aangekondigde staking was, konden we ons tenminste organiseren."

Het kabinet van Alain Maron is op de hoogte van de situatie. "Het Gewestelijk Agentschap voor Netheid is bekend met het probleem en zoekt naar tijdelijke oplossingen. Er worden zes tijdelijke arbeidskrachten aangeworven, waarvan twee chauffeurs en vier mensen die het afval inladen. De inhaalacties worden ten laatste binnen de 48 uur georganiseerd."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?