Wachtijd Vlaamse Zorgverzekering gehalveerd voor Brusselaars

© Tina Herbots voor FM Brussel

De Vlaamse regering heeft haar principiële goedkeuring gegeven aan het besluit ‘Vlaamse Sociale Bescherming’. Het besluit voorziet onder meer in een gunstigere regeling voor de Brusselaars: de wachtijd om aan te sluiten bij de Vlaamse zorgverzekering wordt gehalveerd van 10 naar 5 jaar.

Brusselaars zijn op dit moment niet verplicht om zich voor 50 euro per jaar aan te sluiten bij de Vlaamse Zorgverzekering. Om te vermijden dat Brusselaars zich pas zou aansluiten op het moment dat ze een recht op een tegemoetkoming openen, is er een wachttijd van 10 jaar voor wie zich niet tijdig aansluit. De Vlaamse zorgverzekering geeft zwaar zorgbehoevende elke maand 130 euro als vergoeding voor hun niet-medische kosten.

Het nieuwe besluit Vlaamse Sociale Bescherming brengt die wachtijd nu terug naar 5 jaar. Dat moet de mogelijkheid om aan te sluiten voor Brusselaars aantrekkelijker maken. En dat is nodig want het aantal bij de zorgverzekering aangesloten Brusselaars daalt al jaren, van 47.193 mensen in 2012 naar 43.508 mensen in 2015.

Een daling die ook Bianca Debaets, in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Welzijn, Gezondheid en Gezin, niet is ontgaan: “Het is mijn hoop dat onder meer de halvering van de wachttijd de Vlaamse Sociale Bescherming aantrekkelijker zal maken. Vanuit de VGC starten we, in goede afstemming met de Vlaamse gemeenschap, weldra een campagne op om de Vlaamse Sociale Bescherming meer bekendheid te geven in Brussel. Zo hopen we de dalende trend te kunnen keren.”

Ook nieuw binnen de Vlaamse Sociale Bescherming is het basisondersteuningsbudget. Vanaf september zullen bepaalde groepen personen met een erkende handicap 300 euro per maand krijgen om vrij te besteden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?