| Een van de iguanodons in Brussel.

Skeletten van iguanodons van Bernissart zijn gedigitaliseerd

© Belga
15/04/2024

De skeletten van de beroemde iguanodons van Bernissart, die tentoongesteld worden in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), zijn volledig gedigitaliseerd. Dat is maandag bekendgemaakt. Het project, dat voor bijna 800.000 euro werd gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo), ging in 2021 van start.

In 1878 werden op meer dan 300 meter diepte in de steenkoolmijn van Bernissart een dertigtal vrij volledige iguanodonskeletten ontdekt. De dinosaurusbotten zijn een belangrijke troef geworden van het wetenschappelijk erfgoed in ons land. De botten, die 125 miljoen jaar oud zijn, zijn enorm kwetsbaar.

Om te garanderen dat de skeletten op lange termijn kunnen worden bewaard en opgeslagen, digitaliseerde het KBIN de collectie, in samenwerking met verschillende universiteiten. "Het werk is nu voltooid. Alle tentoongestelde skeletten zijn gedemonteerd en in 3D gedigitaliseerd," legt Christophe Mallet, paleontoloog en projectleider bij het KBIN uit.

De skeletten werden nauwgezet, "bot voor bot," gecontroleerd. Volgens Mallet was 99 procent van de botten in goede staat en is de overige 1 procent gerepareerd. De digitalisering moet het in de toekomst mogelijk maken om wetenschappelijk onderzoek te vergemakkelijken, mogelijk kwetsbare delen gemakkelijker te identificeren en indien nodig 3D-protheses te printen. Het KBIN ontwikkelt ook een website om de skeletten in 3D te bekijken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni