1800 Onverzettelijk Anderlecht BOMMEN BOVEN BRUSSEL

| Bommen boven Brussel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

VUB lanceert leerstoel om verdiensten Belgisch verzet tegen fascisme in ere te herstellen

© Belga
17/05/2024

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft vrijdag de leerstoel 'Sporen van het Verzet' gelanceerd, om de verdiensten en geschiedenis van verzetslui tegen de nazistische bezetter en het fascisme in de Tweede Wereldoorlog in de kijker te zetten.

Op die manier wil men het Belgische verzet uit de vergetelheid halen. "De geschiedenis van het verzet in Vlaanderen, Brussel en Wallonië blijft te dikwijls onderbelicht", stelt coördinator Nel de Mûelenaere, professor Hedendaagse Geschiedenis.

De gloednieuwe leerstoel, waarbij ook historicus Dany Neudt betrokken is, heeft als doel om onderzoek naar het verzet een duwtje in de rug te geven. Door de oprichting van de leerstoel zijn er al enkele onderzoeksprojecten van start kunnen gaan, waaronder een erfgoedproject rond afscheidsbrieven van geëxecuteerde verzetsmensen. Zo hoopt men de afscheidsbrieven van verzetslui die vandaag bij Belgen op zolder liggen te vereeuwigen.

Vaak doodgezwegen

Het verzet is in België, en vooral in Vlaanderen, vaak doodgezwegen. Nochtans hebben 150.000 Belgen de handschoen opgenomen tegen de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. 40.000 onder hen zijn gearresteerd, 15.000 werden door de nazi's vermoord en overleefden het niet. Het verzet verloor het pleit in de geschiedschrijving. Collaborateurs kregen amnestie, verzetslui werden vergeten.

"De negatieve publieke perceptie over het verzet heeft hun aandeel in de overwinning op het nazisme onderbelicht gelaten", aldus De Mûelenaere. Ook bij veel nabestaanden is er weinig geweten over hoe gestorven familieleden de strijd voerden tegen de bezetting van nazi-Duitsland. "Veel van die nabestaanden hebben er nood aan dat hun verhalen eindelijk eens verteld worden, in een juist en duidelijk wetenschappelijk perspectief, en zonder ze te mythologiseren."

De verschillende partners van de leerstoel, waaronder vzw Helden van het Verzet, hopen met de leerstoel ook potentiële sponsors warm te maken om het toekomstige onderzoek te ondersteunen. Ze hopen 100.000 euro per jaar op te halen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek , Wetenschap , sporen van verzet , vub-leerstoel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni