Winterpret bespaart niet op schaatspiste en lichtfestival

Job Van Nieuwenhove
08/11/2022
Updated: 08/11/2022 16.28u

Winterpret gaat op vrijdag 25 november weer op volle kracht van start, dus mét een schaatspiste in het centrum en feestelijke verlichting. Stad Brussel wil er alles aan doen om van deze editie een voltreffer te maken. Want de toeristische trekpleister is cruciaal voor de economische relance van het hele gewest, klinkt het.

Veel mensen kijken terug uit naar een editie van Winterpret zonder coronamaatregelen. Ook de torenhoge energieprijzen mogen de pret niet bederven: "Daarom werd een evenwicht gezocht tussen het plezier van de mensen en de hoge energieprijzen", stelt burgemeester Philippe Close (PS).

Het was even onduidelijk of de traditionele schaatspiste op het De Brouckèreplein zou vervangen worden door een rollerbaanpiste - zoals dat onder meer in Gent het geval is. Maar het stadsbestuur vindt de energiekost van 7.500 euro voor één maand verwaarloosbaar: "Ook kinderen die niet op vakantie kunnen, moeten in de stad de kans krijgen om zich te vermaken", stelt Close.

Dat wil niet zeggen dat Winterpret geen werk wil maken van de duurzaamheid van het evenement. "We doen al enkele jaren inspanningen om de duurzaamheid van het evenement te verbeteren, waaronder het drukken van de energiekosten", stelt Close. Bijvoorbeeld door het gebruik van LED-lampen voor de verlichting; het verbruik van elektrische kachels in de chalets te beperken of sinds de laatste editie geen kacheltjes meer op de terrassen toe te laten.

BRUZZ vraagt Brusselaars naar hun mening over de ijsbaan.

Winterpret breidt weer verder uit

"Het is belangrijk om aan te tonen dat de kerstsfeer niet enkel in het centrum aanwezig is, maar in de verschillende wijken van de stad", zegt Close. Zo zorgt het reizende Winter Pop-dorp voor het vijfde jaar op rij gedurende drie opeenvolgende weekends voor animaties in drie wijken van de stad: Neder-Over-Heembeek, Ambiorixsquare en Laken.

Ook komt er opnieuw een ijsbaan in het Terkamerenbos: "We willen de lokale handelaars ondersteunen. Het park is niet langer louter een plaats voor voertuigen, maar het moet een ontmoetingsplek zijn voor alle bezoekers van het park".

Deze editie pakt ook uit met enkele nieuwigheden. Voor het eerst is er een heus après-skidorp ingericht op het Muntplein met drie nieuwe kunstmatige curlingbanen. Op de Kunstberg zorgen sprookjesachtige schommels voor sfeer en gezelligheid. In de omgeving van het Grand Hospice, op een steenworp van het Sint-Katelijneplein, is er een geheime tuin te ontdekken met sauna’s op hout.

Brussels By Lights zorgt opnieuw voor een lichtfestival. Deze keer is het de beurt aan de Kartuizerswijk om te schitteren. Er is ook feestelijke verlichting voorzien van 160 grote en kleine winkelstraten.

Close over het energiebeleid van Winterpret

Centraal Station is dé toegangspoort

Het stadsbestuur roept bezoekers op om met de trein naar het evenement te komen. "Brussel-Centraal moet de toegangspoort van het evenement worden", zegt schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Ecolo-Groen). Alle attracties liggen op wandelafstand van het station door de centrale ligging.

Winterpret blijft wel bereikbaar met de auto, maar er wordt sterk aangeraden om met de apps Waze of Google Maps naar de Park & Ride te rijden (Ceria of Kraainem) aan de rand van de stad. Dat kan voor 3 euro of gratis als je in het bezit bent van een vervoerbewijs van de MIVB/De Lijn.

Wie dichterbij wil parkeren, kan zijn voertuig kwijt in een ondergrondse parking in de zone Rogier en in de zone Twee Poorten net buiten de vijfhoek. Dit jaar is er bewegwijzering voorzien die automobilisten vanop de autostrade de weg naar deze parkings toont.

Wie in het centrum moet zijn, moet wel opletten. Het gebied rond de Vismarkt wordt een zone met beperkte toegang tijdens de piekuren: van vrijdag tot zondag van 16.00 tot 23.00 u. Deze zone met beperkte toegang blijft voorbehouden voor buurtbewoners, handelaars en personen met beperkte mobiliteit.

Ook nieuw is dat het parkeren van steps en deelfietsen verboden is op de route van het evenement. Dropzones zullen worden opgezet. Het gebruik van steps is niet toegestaan op de Vismet.

Fietsen kunnen dan weer gratis en beveiligd gestald worden bij de stations van de Beurs en De Brouckère.

Schepen Dhondt (Ecolo-Groen) over het mobiliteitsbeleid van Winterpret

De openingsceremonie vindt op 25 november plaats om 18.00 uur met als hoogtepunt het aansteken van de lichtjes van de kerstboom op de Grote Markt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni