De slaapkamer

Wout (11): ’Ik heb snel medelijden met anderen’

1838_Wout Anderlecht_slaapkamer_(c)_Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
| Wout is elf en woont in Anderlecht. Hij supportert voor RSC Anderlecht en gaat soms naar een match kijken.

Elke week gaat BRUZZ op bezoek bij een ket in Brussel in zijn of haar slaapkamer. Deze keer is dat bij Wout (11) uit Anderlecht. Wout draagt al vier jaar lang elke dag een short en is graag actief: “Ik ben iemand die snel actie wil ondernemen, iemand die iets snel wil kennen, zonder dat ik er al te veel voor moet doen.”

Een BRUZZKet sticker! Je kent BRUZZKet al hé?
Ja, ik volg jullie op TikTok. ’s Ochtends op school kijken we vaak naar Karrewiet. In het begin van de dag doen we ademhalingsoefeningen, dan kijken we naar Karrewiet en dan beginnen we meestal met wiskunde.

Wat vind je het leukst op school?
Telt de speeltijd ook mee? (Lacht) L.O. dan. Ik ben graag actief. Ik speel ook tennis en voetbal en ik zit in de Chiro.

Aan je sokken te zien lijk je een fan van RSC Anderlecht?
Dit zijn sokken van de rugbyclub van Anderlecht, maar ik heb al altijd van de voetbalclub van Anderlecht gehouden. We gaan soms naar een match kijken. Het stadion is hier dichtbij. Mijn papa is al fan, dus ik ga erin mee.

Woon je graag in Anderlecht?
Ja, het is hier rustig. Vroeger, tot vijf jaar geleden, woonden we in Kuregem, maar daar was het zo druk. Hier zijn veel parken, er is veel natuur. Vlakbij is een pizzeria en hieronder is een bakker. De Chiro is gemakkelijk te bereiken met de tram.

Waar wil je volgend jaar naar school?
Het Atheneum is mijn eerste keuze, dan de Kunsthumaniora, waar mijn broer zit. Mijn derde keuze is een Steinerschool.

Wat doet je broer?
Piano. Ik heb gitaar en piano gespeeld, maar dat is niets voor mij. Ik hou niet zo van lessen krijgen. Ik wil snel actie ondernemen, snel de dingen kennen zonder dat ik er te veel voor moet doen.

Weet je al wat jij wil doen?
Ik laat het lot beslissen. Als ik naar het Atheneum ga, heeft het lot beslist dat ik een richting zal volgen, zoals STEM. Dan word ik later politieagent of manager. Als ik naar de Kunsthumaniora ga, dan zal ik acteur worden.

Ben je nu al bezig met acteren?
Ik heb al stages gedaan bij Bronks. Ik ben de hyperactieve van ons gezin. Ik ben ’s ochtends springlevend, terwijl mijn broer vaak nog slaperig is en geen zin heeft in grappen.

Je draagt altijd een short.
Ik heb het vaak heel warm. Op mijn verjaardag kwam mijn neef met het idee. Op 15 november, vier jaar geleden, ben ik ermee begonnen. Omdat mijn klas mij graag in een lange broek wil zien, heb ik een contract ondertekend met mijn juf. Dat ligt nu in haar bureaulade. Daarin staat dat ik op de laatste schooldag een lange broek zal dragen.

Denken de mensen in Brussel anders dan in de rest van België?
Zeker. Ik denk dat mensen in onze stad meer open zijn. Er zijn ook veel vluchtelingen.

Denk je dat er veel racisme is in de wereld?
Ja. Ik heb al veel verhalen gehoord van klasgenoten die dingen hebben meegemaakt. Ik ben iemand die snel medelijden heeft. Er zijn zoveel leerlingen met een andere huidskleur in onze klas, ik begrijp niet waarom mensen ze beledigen.

Wat vind je leuk aan Brussel?
Dat het een meertalige stad is en dat er een goede opvang is voor vluchtelingen. Altijd als ik arme mensen zie, wil ik hen geld geven. Ik vind het belangrijk dat zij hun leven kunnen leiden. Verder vind ik de mensen in Brussel ook heel vriendelijk.

De Slaapkamer

BRUZZ gaat elke week op bezoek bij een kind in Brussel in zijn of haar slaapkamer voor een gesprek over dromen, school, vrienden en de wereld.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?