Zes faciliteitengemeenten: minder Nederlandstalige aanslagbiljetten

In de zes faciliteitengemeenten in de Rand rond Brussel is het aantal Nederlandstalige aanslagbiljetten voor de personenbelasting in de periode 2010-2015 met 9,58% procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van federaal minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA).

Barbara Pas, Kamerlid voor Vlaams Belang, vroeg de cijfers op. Zij ziet erin een signaal om in actie te schieten. Ze richt zich tot Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), in de Vlaamse regering bevoegd voor de Vlaamse Rand. "Sinds de N-VA in 2009 de bevoegdheid Vlaamse Rand kreeg, is de situatie op het terrein er alleen maar op achteruitgegaan. Nooit eerder lag het percentage Vlamingen in de Rand zo laag."

De taal van het aanslagbiljet personenbelasting wordt vaak gebruikt als maatstaf om het aantal Vlamingen in de Rand rond Brussel te tellen. Toch vraagt die manier van tellen om nuancering. Zo kiezen tweetalige gezinnen vaak voor een Franstalig aanslagbiljet. Ook expats zullen eerder voor een Frans- dan een Nederlandstalig biljet kiezen.

In absolute cijfers is zijn er in 2015 exact 1283 minder Nederlandstalige aanslagbiljetten ingediend dan in 2010. Bij de Franstalige zijn 896 meer biljetten ingediend in 2015 dan in 2010. Een stijging met 3,49 procent.

In Sint-Genesius-Rode (-647) en Wemmel (-411) is het verschil in Nederlandstalige aanslagbiljetten tussen 2010 en 2015 het meest uitgesproken. Alleen Kraainem (+81) noteert een hoger aantal. Kraainem (+461) noteert in 2015 samen met Wezembeek-Oppem (+497) het grootste verschil in Franstalige aanslagbiljetten in vergelijking met 2010.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?