Zomerscholen volop aan de gang: ‘De helft van deze leerlingen is moeten vluchten'

© JB
| Sven Gatz, binnen de VGC bevoegd voor onderwijs in de zomerklas.

Zowat 700 kinderen schaven deze zomer hun Nederlands bij op Brusselse zomerscholen. Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) ging dinsdag een bezoekje brengen aan de VGC-zomerschool in Koekelberg. “We willen ervoor zorgen dat ze een streepje voor hebben zodra het schooljaar begint."

De zomerschool van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) is al aan haar zeventiende editie toe. Het is een van de initiatieven die deze zomer in Brussel op touw gezet wordt om het Nederlands van schoolgaande kinderen spelenderwijs te onderhouden en te verbeteren.

“In totaal bereiken we met alle zomerscholen zo’n 700 kinderen”, vertelt Gatz, die in de VGC bevoegd is voor Nederlandstalig onderwijs.

In Koekelberg krijgen ongeveer 100 kinderen onder de noemer Talentboost een extra pakket Nederlandse taalstimulering via verschillende activiteiten en spelletjes. Denk aan voorleesmomenten, muziekworkshops, leren rijden met robotautootjes en - uiteraard op een dag als vandaag - waterspelletjes.

"Welbevinden komt op de eerste plaats", voegt coördinator Katrien Fonteyn toe. "Pas als ze zich welkom voelen, kunnen ze een taal opslorpen. We laten ze veel participeren en luisteren en gebruiken ook thuistaal als opstap naar het Nederlands."

Nieuwkomers

De deelnemende kinderen zijn allemaal ingeschreven in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, maar de klemtoon in de VGC-zomerschool ligt op nieuwkomers. “Zowat de helft van deze kinderen is naar België moeten vluchten", aldus Gatz. "Voor de rest zijn het vooral kinderen van wie de ouders vinden dat ze wat extra Nederlands kunnen gebruiken.”

Dankzij de zomerschool moeten de deelnemende kinderen beter gewapend zijn om het nieuwe schooljaar in te duiken. “We willen niet alleen leerverlies bij kinderen tegengaan, maar er ook voor zorgen dat ze een streepje voor hebben zodra het schooljaar begint. Voor de meerderheid van de kinderen is het Nederlands niet hun thuis- of moedertaal. Dus het is heel positief dat ze dat hier komen bijspijkeren.”

De zomerschool op campus Comenius telt bovendien ook een 20-tal kinderen uit Oekraïne. “Bij hen is er logischerwijs nog wat werk aan de winkel, maar we voorzien ook extra begeleiding voor deze kinderen met het oog op de start van het schooljaar in de scholen waar ze ingeschreven zijn.”

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?