------------ publireportage ------------

20210408 publirepo hub brussels seca engineering

Van facility management tot advies over veiligheid en duurzaamheid van gebouwen, ondernemer Hafid El Kharaj laat zich niet in een hokje duwen. Met zijn bedrijf SECA Engineering biedt hij een totaalpakket aan. Prestigieuze instellingen zoals de Europese Commissie kloppen regelmatig aan bij Hafid voor advies. “Als je kansen ziet, moet je die nemen. Dat is ondernemen voor mij.”

25 jaar geleden startte Hafid als ingenieur bij het toenmalige – en vergelijkbare – Franse bedrijf SECA. In 2008 schopte Hafid het tot directeur van SECA Benelux en in 2016 kocht hij het bedrijf over. “Bij zo’n overname komt heel wat kijken. Alle bladzijden moeten worden omgedraaid en opnieuw geschreven, vind ik”, vertelt Hafid. “Zo kom je later niet voor onaangename verrassingen te staan.”

Vertrouwenskring

Een ingenieursbedrijf leiden is geen evidentie. “Gelukkig durf ik wel wat risico’s te nemen en is het glas bij mij halfvol, dat scheelt.” Hafid probeert met managementopleidingen zijn gebrek aan ondernemerservaring te compenseren. Ook laat hij zich omringen door de juiste mensen. “Mensen zeiden altijd dat ik een goede facilitator was. En dat klopt, ik leg graag contacten”, vertelt Hafid. “Als je zelf het antwoord niet weet, ga dan op zoek naar mensen die het wél weten en die je kan vertrouwen.”

20210408 publirepo hub brussels seca engineering

Overzees

Een paar van deze mensen werkten voor Brussels Invest & Export, nu welgekend als hub.brussels. Ze stonden Hafid niet alleen bij tijdens de overname, maar ook nadien. “Dankzij hub.brussels heb ik SECA Engineering kunnen uitrollen in mijn land van origine: Marokko”, legt Hafid uit. Ook daar leggen ze de focus op een bouwsector met een kleine milieu-impact. “Ik ging op verschillende handelsmissies en zette mijn pet van ‘facilitator’ met plezier nog eens op.” Intussen mag de Marokkaanse tak van SECA Engineering dit jaar drie kaarsjes uitblazen. “Zonder hub.brussels was dit nooit gelukt”, aldus Hafid.

Expansie

Voor Hafid is het duidelijk welke koers ze met SECA Engineering moeten varen: expansie! “We willen niet ter plaatse blijven trappelen. Voordat je het weet ga je achteruit”, verklaart Hafid. “Ik zou graag met mijn team de Nederlandstalige markt in België veroveren.” Ondernemen is een passie voor Hafid. Een passie die hij deelt met zijn gezin. “Ik zie niet in waarom werk en privé altijd gescheiden moet zijn. Ik praat graag en veel over mijn werk. Mijn gezin is een belangrijke raadgever.”

SHORTLIST

  • Naam: Hafid El Kharaj (50 jaar)
  • Startdatum: Opstart in 1998, overname in 2016
  • Onderneming(en): SECA Engineering is een advies- en consultancybureau in bouwtechnieken, van building engineering en building management tot green engineering en security engineering.
  • Tip voor ondernemers: Laat je bijstaan door de juiste mensen met raad en daad.
  • Ondernemer om te volgen: Programmeerschool, coworking space, incubator voor start-ups en coaching-omgeving Molengeek.
  • Website: www.seca-engineering.be
  • Sociale media: LinkedIn: secabenelux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni