Analyse Vorst: Rood-groen neemt het FDF erbij

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
17/10/2012

PS-lijsttrekker Marc-Jean Ghyssels gaat als burgemeester de komende zes jaar in zee met Ecolo en het FDF. Een meerderheid heeft hij zonder al te veel problemen gevonden. Iets moeilijker wordt de zoektocht naar een Vlaming: geen van de drie partijen heeft een verkozen Vlaming op de lijst.

Lees ook: PS op kop in Vorst

De belangrijkste conclusies van de stembusslag: PS is de grootste partij met 14 zetels en levert dus de burgemeester. De socialisten winnen twee zetels tegenover 2006. Ecolo verliest er twee en gaat van 7 naar 5. De overige zestien zetels gaan naar MR (10), FDF (3) en CDH (3).

Op papier is er in Vorst dus niet veel veranderd. De coalitie kan met een identieke meerderheid (20/37) verdergezet worden, waarbij de PS dan net iets zwaarder doorweegt. Het grote verschil is dat FDF en CDH apart naar de kiezer zijn gestapt en dus op gesprek konden over meerderheidsdeelname. En niet onbelangrijk: met Camille Rongé, onafhankelijke socialist op de MR-lijst, is er maar één Vlaamse gekozene. Uittredend schepen Jutta Buyse (SP.A) is er op een haar na niet in geslaagd haar zitje veilig te stellen.

Vergeleken bij de vorige verkiezingen zit de PS in een comfortabeler positie. Ze kan kiezen om de huidige coalitie met Ecolo voort te zetten, met dezelfde krappe meerderheid - maar dat wil de toekomstige burgemeester, met de turbulente voorgeschiedenis in het achterhoofd, koste wat het kost vermijden. Daarom kiest de PS ervoor om de coalitie uit te breiden met het FDF van Marc Loewenstein. Met 24 van de 37 zetels heeft Ghyssels nu een ruime meerderheid.

De drie kwamen in de verkiezingsnacht al vrij snel tot een akkoord. Hoewel er geen sprake was van een voorakkoord, geven ze bij Ecolo wel toe dat de partijen elkaar voor de verkiezingen al eens goed besnuffeld hadden. Onder de partijen die in 2006 op de burgemeesterslijst van De Permentier stonden (FDF en CDH), heeft het FDF zich de voorbije jaren de meest constructieve opposant getoond. Dat heeft er zeker toe bijgedragen dat zij de bevoorrechte gesprekspartner waren.

resultaten verkiezingen 2012 Vorst

Het aantal gekozenen per partij in 2012 ten opzichte van 2006.

In de loop van deze week zullen PS, Ecolo en FDF tot een akkoord moeten komen over de verdeling van de postjes. Veel willen de partijen er nu nog niet over kwijt. Maar over één ding zit zowel PS als Ecolo nu al met de handen in het haar. Ze zijn het er allebei over eens dat Vorst een Vlaamse schepen moet hebben. Bij PS hadden ze graag gezien dat uittredend schepen Jutta Buyse haar werk had kunnen verderzetten. Buyse kwam er in de vorige legislatuur bij als opvolgster van de verkozen Luckas Vander Taelen (Groen), die naar het Vlaams parlement verkaste. Buyse moest van op een zevende plaats op de PS-lijst verkozen zien te geraken, maar slaagde daar dus niet in. Ze haalt exact tien stemmen minder dan de veertiende gekozene van de lijst, Abdelmalek Talhi. Zowel bij PS als bij Ecolo wordt aangegeven dat er naar een oplossing gezocht wordt om de Vlaamse vertegenwoordiging in het college te verzekeren. Coalitiepartner FDF heeft ook laten verstaan niet dwars te zullen liggen.
De eerste Vlaming op de Ecolo-Groen-lijst is Kris Vanslambrouck, maar die is pas vijfde opvolger, waardoor een ware stoelendans onvermijdelijk zou zijn.

Over de rest willen de partijen nog niet veel kwijt. Ecolo, dat aan politiek gewicht verliest tegenover de vorige periode, geeft al aan zich neer te leggen bij een herverdeling van de bevoegdheden en niet vast te houden aan de bevoegdheden Mobiliteit en Openbare Werken. Wel geeft de partij aan al een akkoord te hebben gevonden over het voorzitterschap van het OCMW, en ook de socialehuisvestingsmaatschappij Vorstse Haard zal ze blijven voorzitten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni