De spraakmaker: Alain Destexhe

© destexhe.be

MR-parlementslid Alain Destexhe laat weer van zich spreken. Hij is president Assad gaan bezoeken in Syrië. Eerder dit jaar deden Vlaams Belang en de Parti Populaire hem dat voor. Het is voor de lokale afdeling van de MR in Elsene de druppel. Burgemeester Dominique Defourny (MR) verzoekt Destexhe vriendelijk om op te stappen als gemeenteraadslid.

Hij bezorgt de MR te veel schade met zijn hyperrechtse standpunten. Dat hij nauwelijks nog naar de gemeenteraad komt, is de smoes die de MR goed uitkomt om zijn ontslag te vragen.

De move van Defourny valt nauwelijks te verwonderen. Destexhe haalde in 2012 de derde meeste stemmen op de MR-lijst in Elsene, maar mocht toch geen schepen worden. Vorig jaar besliste de afdeling al dat hij niet meer op de lijst mag staan in 2018, als er opnieuw gemeenteraadsverkiezingen zijn.
Destexhe is al jaren het enfant terrible van de MR. Hij is arts en politicoloog en was enkele jaren secretaris-generaal van Artsen Zonder Grenzen. Hij is een eminent Afrikakenner, die zich in Brussel al lang laat opmerken door zijn scherpe standpunten over islam en jeugdcriminaliteit.

Hij bevindt zich in het uiterst rechtse spectrum van de MR, schrijft een blog voor de conservatieve Franse krant Le Figaro, steunt François Fillon, zelfs na de affaires, noemt Le Soir linkser dan Libération en schreef het voorwoord van een boek van Bart De Wever (N-VA). Voor Franstaligen is dat allemaal samen meer dan voldoende om hem te boekstaven als extreemrechts.

Destexhe laat het ogenschijnlijk allemaal niet aan zijn hart komen. Hij is een einzelgänger die zich weinig aantrekt van zijn rechtse imago. Eerder integendeel. Hij kwam een tijdje geleden nog in opspraak toen hij op de Facebookpagina van Marion Lemesre schreef “Marion, tes amis norvégiens ont encore frappé”, nadat het metrostation Victor Horta zwaar gevandaliseerd was.

Belangrijkste vraag is of de Brusselse MR-baas Didier Reynders Destexhe de hand boven het hoofd zal houden. Wellicht wel. Destexhe is in het Brussels Gewest een solide stemmentrekker (vierde meeste stemmen, vanop een moeilijke plaats) en hij dekt de flank af die anders moeiteloos door de Parti Populaire wordt ingenomen.

Destexhe is na zijn bezoek aan Syrië op het matje geroepen door MR-voorzitter Olivier Chastel, die eerder tot het linkse kamp behoort binnen de MR. Destexhe zei dat hij met zijn bezoek zicht wou krijgen op de humanitaire situatie in Syrië. Die verklaring volstond voor Olivier Chastel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?