Open VLD-congres: één politiezone en VGC wordt NGC

© Bart Dewaele
| Archiefbeeld van een vroeger ledencongres met Els Ampe en Guy Vanhengel.

De Brusselse liberalen van Open VLD trappen zaterdag hun kiescampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen af. Ze doen dat met een ledencongres in het partijhoofdkwartier in de Melsenstraat. De congrestekst, waarover de leden zaterdag mogen stemmen telt 24 bladzijden en is opgebouwd rond 8 verhalen, geschreven door enkele Brusselse mandatarissen. Zij vertellen naar eigen zeggen vanuit hun eigen beleving van Brussel. De tekst is optimistisch, want “Optimism is a moral duty” staat te lezen.

Logo Brussel Kiest 2018

Stadslucht maakt (nog steeds) vrij

Het is een slogan die al een poos meegaat bij Open VLD. Maar zeggen de liberalen, onze normen zijn afdwingbaar en moeten gehandhaafd worden. Eén van die normen is diversiteit. En dat betekent voor Open VLD dat er in de stad geen plaats is voor elke vorm van discriminatie. Ook op het vlak van veiligheid pleit de partij voor een centrale aansturing van het veiligheidsbeleid. Dat hoeft ook niet te stoppen aan de gewestgrens. Ook, de zeer Vlaamse eis, een ééngemaakte politiezone voor Brussel staat, in de congrestekst.

Voor Open VLD moet de stad nog meer een springplank zijn voor nieuwkomers in de meest brede zin van het woord. Buitenlandse nieuwkomers moeten sneller aan een verblijfsvergunning komen. Terwijl het Nederlands dé taal moet zijn voor sociale promotie en werk.

Groenere fiscaliteit

Open VLD wil in Brussel “tevreden belastingbetalers”. Kiezen voor het leven in de stad moet fiscaal aantrekkelijk zijn, schrijft Brussels parlementslid Stefan Cornelis in de congresbrochure. Onder de partij werd de Brusselse fiscale druk verlicht. Open VLD wil nog verder gaan staat te lezen. Zo moet de personenbelasting omlaag, door de gewestelijke opcentiemen te verlagen. En, een ander stokpaardje van huidig Brussels minister van Begroting Vanhengel, de registratievrije som op de aankoop van een eerste woning, moet omhoog van 175.000 nu naar 225.000 euro. En ook de verkeersbelasting moet helemaal hervormd worden. Die moet groener. Niet langer het bezit maar het gebruik van de wagen wordt belast.

VGC wordt NGC

De naleving van de taalwetgeving, daar blijft Open VLD voor ijveren, staat te lezen. Terzelfdertijd moet het Nederlands zo breed en positief mogelijk verspreid worden. Dat is volgens de congrestekst een belangrijke opdracht voor de VGC. Al moet die instelling op termijn de NGC worden, de Nederlandstalige Gemeenschapscommissie. Want door onder meer het succes van het Nederlandstalig onderwijs telt Brussel veel nieuwe Nederlandstaligen en ook voor die mensen moeten onze Vlaams/Nederlandstalige instellingen open staan is de redenering. Ook SP.A en Groen toonden zich in het verleden overigens al voorstander van dergelijke naamsverandering.

Ambitieus onderwijs

Open VLD profileert zich graag als dé onderwijspartij. Het is dan niet te verwonderen dat, verspreid over meerdere bladzijden, VGC-verantwoordelijke voor Onderwijs Guy Vanhengel zijn visie op het Brussels onderwijs neerpent. Extra aandacht moet gaan naar de instroom van Brusselse leerkrachten. Ook de naschoolse kinderopvang en de uitbouw van Brede Scholen zijn prioritair. En in een meertalige stad als Brussel is meertalig onderwijs een economische troef, lezen we.

Nette stad

Als het Open VLD afhangt moet Brussel blinken. Een nette stad zorgt voor fiere burgers die anderen op foutief gedrag wijzen. Dat is de definitie van burgerschap, schrijft Els Ampe. Zij pleit voor een lik-op-stuk beleid in de strijd tegen sluikstorters. Hardleerse vervuilers krijgen taakstraffen: meehelpen de stad op te kuisen.

Wat verder staat te lezen dat Net Brussel een andere rol moet krijgen waarbij ook de deur-aan-deur ophaling in vraag moet worden gesteld.

Be liberal, be.brussels.

De congrestekst mag dan al geschreven zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, het leest als een programma voor de gewestverkiezingen van 2019. Het is een heldere tekst zonder al te veel verrassingen. Liberaal met hier en daar wat persoonlijke accentjes van de Brusselse sterkhouders. Zaterdag verwacht de partij tussen de 150 en de 200 leden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?