Au Pays des Merveilles

© Ivan Put
Onze score
Nog een zaak waar men broodjes verkoopt met een gat erin is Au Pays des Merveilles. Of hij nu een gimmick is of niet, de bagel – die zich ook onderscheidt doordat het deeg ervan wordt gekookt voordat het wordt gebakken – lijkt in Brussel aan een opmars bezig.

Dat de bagel afkomstig zou zijn van de joodse gemeenschappen in Polen, voor wie zo'n snel gemaakt broodje na de sabbat goed van pas kwam, wisten we al. In Au Pays des Merveilles lezen we dat een bakker uit Krakau de bagel zou hebben gecreëerd als eerbetoon aan koning Jan Sobieski van Polen. Die laatste speelde een cruciale rol bij de bevrijding van het door de Ottomanen belegerde Wenen in 1683. De vorm van de bagel zou verwijzen naar de stijgbeugel van de ruiter-koning.

Wat er ook van zij: in deze recente aanwinst van de al goed van horeca voorziene Vlaamsesteenweg kunt u de bagel eten met zowat elk denkbaar beleg. Van de klassieker cream cheese tot chutney, pindakaas of reblochon. Er is ook vegetarisch beleg. Datzelfde beleg kunt u trouwens bestellen in een wrap of een 'polarbrood', een kruising tussen een wrap en een sandwich die uit Zweden afkomstig is.

Toch ligt de nadruk hier op merveilles van de Noord-Amerikaanse oostkust, waar de bagel aan zijn trans-Atlantische veroveringen begon. Cupcakes, new yorkies (een soort chocolate chip cookies), carrot cake, gezonde en minder gezonde repen: dit is geen zaak voor zwakke karakters. Qua drank ligt de nadruk op soep, smoothies, thee en allerlei gezonde drankjes. Alcoholische dranken zijn er 'tegen de microben'. De zaak ziet er overigens klein uit, maar beschikt nog over een gezellig zaaltje achterin. Au Pays des Merveilles is ook al heel vroeg open, biedt kindermenu's, kranten en een exporuimte aan, en heeft ook een filiaal in de Jean Volderslaan in Sint-Gillis.

adres: Vlaamsesteenweg 92, Brussel - 02-511.45.00 - alice@apdm.be
open: maandag > vrijdag van 7.30 > 18.00 uur + zaterdag van 9.00 > 18.00 uur en zondag van 10.00 > 18.00 uur

02 511 45 00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Cultuurhuizen maken een vuist
  • Ibrahim Ouassari van MolenGeek wordt bestuurder bij Proximus
  • Frédéric Van Malleghem (Cambio): 'Tegen auto zijn is beetje belachelijk'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Stripmuseum: 'We willen een draaischijf zijn in Belgische stripscene'
  • Chassol lâche son imagination débridée sur Bruxelles
  • Ichraf Nasri on Political Body II
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement