Etterbeek is verschillende kunstwerken kwijt

Etterbeek is een deel van haar kunstwerken die deel uitmaken van het patrimonium van de gemeente verloren. Dat blijkt uit een vraag van oppositielid Françoise Carton de Wiart (Défi) aan schepen van Historisch Erfgoed Jean Laurent (LB-MR).

Carton de Wiart vroeg de schepen naar de locatie van de portretten van burgemeesters zoals René Piret, Léon Defosset en de burgemeesters Hap. “Dit is niet de eerste keer dat ik aan de schepen vraag waar de kunstwerken zijn,” aldus Carton de Wiart aan BRUZZ. “Nog nooit heb ik een duidelijk antwoord gekregen op waar de werken zich bevinden,” vervolgt ze.

Daarnaast zijn er ook dertien kunstwerken van de collectie van de Louis Schmidt-prijs, dat is een prijs die de gemeente uitreikt aan jonge schilders en beeldhouwers, spoorloos. Zo zijn een schilderij van Jean-Marie Strebelle en een beeldhouwwerk van Hilde Van Sumere niet te vinden.

Schepen Laurent geeft toe dat de locatie van de werken op dit ogenblik niet gekend is. Volgens hem is een deel van het probleem te wijten aan het feit dat de gemeente pas in 1994 gestart is met het inventariseren van het erfgoed van de gemeente. “Tot dan hadden we niet eens een overzicht van welke kunstwerken tot het patrimonium behoorden,” zegt Laurent.

Portret bij het OCMW

“Nu zijn er inderdaad enkele werken zoek, maar we hebben een sterk vermoeden dat ze wel ergens in een of ander gebouw van de gemeente liggen. Zo hebben we bijvoorbeeld het portret van Louis Schmidt teruggevonden bij het OCMW,” zegt de schepen.

Volgens Carton de Wiart wordt de problematiek niet serieus aangepakt. Zo is er volgens haar nog steeds geen echt overzicht van de werken die de gemeente in haar bezit heeft. “Er is nu wel een lijst met de werken die in handen zijn van de gemeente, maar een echt inventaris kan je het niet noemen,” stelt ze. “Op die lijst ontbreken bijvoorbeeld vaak belangrijke gegevens, zoals de naam van de kunstenaar,” aldus het oppositielid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?