Franse minister uit Etterbeek blijkt multimiljonair

francoise_nyssen_940_667px_c_telerama.jpg
© telerama.fr
| Françoise Nyssen

In Frankrijk is controverse ontstaan nu gebleken is dat sommige ministers in de regering miljonair zijn. Het Franse agentschap La Haute Autorité pour la Transparence de la Vie Publique (HATVP) publiceerde vrijdag alle aangiftes van de vermogens van de ministers online. Eén van de namen is Françoise Nyssen, de minister van Cultuur met Etterbeekse roots.

Françoise Nyssen, werd geboren en getogen in Etterbeek. Studeren deed ze vervolgens aan de Franstalige ULB in Brussel. Daarna verhuisde ze naar Frankrijk en ging ze in de politiek. In mei werd ze vervolgens Frans minister van Cultuur voor En Marche!, de partij van president Emmanuel Macron.

Nyssen werd naast toppoliticus ook rijk in Frankrijk. Volgens de gegevens van HATVP bezit ze meer dan 600.000 euro aan vastgoed. En haar uitgeverij Actes Sud is nog eens 4 miljoen euro waard.

Ze wordt wel geklopt door minister van Werk Muriel Pénicaud. Die heeft een vermogen van meer dan 7,5 miljoen euro en is ook eigenaar van een huis in het departement Hauts-de-Seine, dat 1,3 miljoen euro waard is, en een huis van 340.000 euro in de Somme. HATVP onthulde in juli overigens dat Pénicaud tussen 2012 en 2014 in totaal 4,74 miljoen euro netto verdiende als HR-manager bij Danone.

De minister van Ecologie, Nicolas Hulot, bezit meer dan 7,2 miljoen euro. Hij verklaarde dat hij ook nog een huis op Corsica heeft, met een geschatte waarde van 1 miljoen euro. De meeste andere ministers zijn volgens HATVP minder welvarend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?