Telegram sturen? Dat kan nog tot 29 december

Geloof het of niet, maar ook in 2017 worden er nog telegrammen verstuurd in België. Daar komt binnenkort wel een einde aan, Proximus stopt namelijk met de dienst.

Na meer dan 150 jaar trouwe dienst komt er een einde aan de telegramdienst van Proximus. Jaarlijks worden er zo’n 8.000 telegrammen verstuurd in ons land, en dat is gewoon te weinig, volgens de dienstverlener.

“In de jaren 1980 werden er nog meer dan anderhalf miljoen telegrammen verstuurd en ontvangen in België. Veel van die telegrammen waren afkomstig uit Italië, waar de dienst erg populair was. Maar in de loop der jaren nam het gebruik van het telegram geleidelijk aan af en werd het vervangen door modernere en goedkopere communicatiemiddelen: eerst door de fax, daarna door email, sms en recenter nog door apps zoals Whatsapp,” zegt de woordvoerder van proximus Jan Margot.

Het telegram wordt nu vooral gebruikt door professionele klanten. Een kwart van de telegrammen wordt verstuurd door deurwaarders. Ze sturen bijvoorbeeld berichten als “Morgen opladen, overmorgen verkopen of breng op 14 december 250 of 1000 euro naar mijn kantoor. Indien niet => verkoop.”

Daarnaast gebruiken personeelsdiensten het telegram om een personeelslid te condoleren na een overlijden of iemand te wijzen op onwettige afwezigheden. Dan klinkt de boodschap als volgt: “onwettige afwezigheid = een tiental dit jaar.”

“Het telegram wordt vaak gebruikt als laatste communicatiemiddel voor gerechtelijke stappen worden gezet,” aldus Margot. “Bij het telegram wordt namelijk, niet zoals bij een aangetekende zending, de inhoud van het bericht ook bewaard.”

Het telegram wordt trouwens gewoon per mail opgestuurd naar Proximus, die het dan uitprint en laat bezorgen. Er komen dus geen oude machines aan te pas.

Het laatste telegram wordt verstuurd op 29 december, daarna is het onherroepelijk gedaan. Een telegram versturen kost minstens 16 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?