'Brussel is het nieuwe Berlijn'

© Barbara Dalmazzo Tempel

"Decennialang had Europa's politieke centrum de reputatie een saaie, kille stad te zijn. Maar dat is verleden tijd: Brussel is uitgegroeid tot één van de spannendste steden voor creatieve zielen in Europa", klinkt het. De Amerikaanse krant The New York Times is vol lof over Brussel.

"De laatste jaren hebben heel wat artiesten, architecten, hoteliers en modeontwerpers uit heel Europa hun weg naar Brussel gevonden. Daardoor wordt Brussel het 'nieuwe Berlijn' noemen bijna onafwendbaar", schrijft de krant.

Waarom zoveel creatievelingen naar de hoofdstad verkassen is volgens de krant dan weer te wijten aan de relatief lage huurprijzen en de mentaliteit. "Ik hou van Parijs, maar leven in België is eenvoudiger. Mensen zijn heel erg open en innovatief", zegt Isabelle Thiltgès, een Brusselse beeldkunstenaar die dertig jaar lang in Parijs heeft gewoond, aan de krant. "Belgen zijn avantgardistisch, ze zijn wat voor op de rest van Europa."

Een andere troef is de locatie. "Brussel ligt op een steenworp van Parijs, Londen, maar ook Keulen en Amsterdam. Maar het is minder druk dan Parijs, minder internationaal dan Londen. Berlijn is een eiland an sich terwijl Brussel een aantrekkelijke locatie is voor artiesten die door Europa aan het toeren zijn", staat er.

Frit Flagey
De krant zet er ter illustratie meteen wat Brusselse adresjes bij. Een stop bij Frit Flagey kan niet ontbreken bij een bezoek aan Brussel, al moet je er niet voor de snelheid of vriendelijkheid zijn, volgens the times. Ook het hotel Made in Louise, en kledingwinkels Stijl en Hunting and Collecting worden geroemd. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel