Di Rupo wil coalitie met PS, Ecolo en Défi

TD
© Belga - BRUZZ
03/09/2018
Updated: 03/09/2018 13.03u

PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft zijn electorale wensen geuit. Hij wil na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober en de federale en regionale verkiezingen van mei 2019 samenwerken met Ecolo en Défi.

logo Brussel Kiest 2018

Elio Di Rupo, die wellicht aan zijn laatste mandaat als PS-voorzitter bezig is, noemt zijn uitverkoren alliantie een "coalition de progrès", een vooruitgangscoalitie. Hij deed zijn uitspraken in een interview in de krant Le Soir.

Hij dient daarmee de MR van antwoord, die eerder al had laten weten niet met de PS te willen besturen. Ook de Waalse christendemocraten van het CDH willen niet langer met de PS in zee.

Van de PTB, de uiterst-linkse partij die de PS bestormt op links, is Di Rupo ook niet meteen fan. "De PTB is helaas geen oplossing," zegt hij. "Een stem voor de PTB is een verloren stem. Mensen die voor hen stemmen, stemmen onrechtstreeks dus voor een hernieuwde coalitie tussen de MR en de N-VA."

Koel

Elio Di Rupo heeft naar eigen zeggen nog geen stappen gezet richting Ecolo en DéFI. "Het woord is aan de burgers".

Maar beide partijen reageren vrij koel op het aanbod van de PS-voorzitter. "Ik laat aan Olivier Chastel en Elio Di Rupo de verantwoordelijkheid over hun persoonlijke keuzes voor een coalitie. Maar ze houden hiermee geen rekening met de wil van de kiezer. DéFI doet niet meer aan die communicatiespelletje terwijl er PS-MR-coalities aangekondigd worden in verschillende gemeenten," laat voorzitter Olivier Maingain weten via Twitter.

"Voor 2019 is er nog 2018", zegt covoorzitster van Ecolo, Zakia Khattabi. Ook zij wijst erop dat "de coalities die Publifin en Samusocial geproduceerd hebben voorrang blijken te hebben", verwijzend naar de PS-MR-meerderheden in de provincie Luik en de stad Brussel. "We zullen oordelen op basis van feiten", voegt ze eraan toe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni