— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Vlaams Belang komt op in vijf gemeenten en mikt op Franstaligen

© GR
| Nationaal voorzitter Tom Van Grieken (l.) zakte speciaal vanuit Antwerpen af om het Brusselse programma mee voor stellen.

Anderlecht, Brussel-Stad, Jette, Schaarbeek en Sint-Agatha-Berchem zijn de voorlopig vijf Brusselse gemeenten waar het Vlaams Belang een lijst indient. Opvallend is dat de Vlaams-nationalistische partij ook de Franstalige kiezer wil overtuigen.

Veiligheid speelt net als bij vorige verkiezingen een grote rol in de campagne van Vlaams Belang. "Buschauffeurs worden in elkaar geslagen, allochtonen jongeren veroorzaken heibel en oude mensen durven hun huis niet meer huis", zegt fractievoorzitter Dominiek Lootens.

Op dat thema krijgt Vlaams Belang echter steeds meer concurrentie van die andere Vlaams-nationalistische partij N-VA. "Als de kiezer twijfelt, dan hoeft hij maar naar de naakte cijfers te kijken", zegt voorzitter Tom Van Grieken. "The proof of the pudding is in the eating, en dan wordt snel duidelijk dat de N-VA gefaald heeft."

"Zo is minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon er niet in geslaagd de politiezones te laten samensmelten. "Hij kan dat alleen doordrukken, maar hij doet niet. Het niveau van het Nederlands binnen de korpsen is trouwens ook voor verbetering vatbaar. Het is tijd dat er weer respect komt voor beide landstalen."

Vlaams Belang wil de N-VA ook op een andere manier bestrijden dan de PS. "Kijk, de N-VA gebruikt een tweetende Theo Francken (staatssecretaris voor Asiel en Migratie, red.) om ons de wind uit de zeilen te halen", zegt voorzitter Van Grieken.

"Maar in plaats van dan hysterisch te beginnen roepen zoals de PS, moet je de kiezers gewoon de cijfers voorschotelen. Daarom hebben wij een immigratie-app ontwikkeld die aantoont dat ons land vanuit alle windstreken nog altijd een topbestemming is."

'Franstalige Brusselaar overtuigen van reconquista'

Opvallend is dat Vlaams Belang opnieuw sterk inzet op de Franstalige kiezer. Voorzitter Van Grieken liet er zijn manifest 'De toekomst in eigen handen' zelfs voor vertalen in de andere landstaal. "We stellen vast dat het vandaag niet goed gaat met onze stad. We zijn de grip op onze hoofdstad aan het verliezen", zegt hij.

"Het is tijd dat we Brussel heroveren. Er moet een reconquista gevoerd worden waarbij we streng optreden tegen de verdere vervreemding en islamisering van onze maatschappij. Geen soft power zonder hard power. Waarom zou de Franstalige Brusselaar daar niet aan willen meewerken?"

Het woord reconquista doet denken aan de 800 jaar durende periode waarin christelijke koningen het Iberisch schiereiland wilden heroveren op moslimheersers. Toch wil Van Grieken van geen ethnic profiling weten.

"De herovering heeft niets te maken met je achtergrond, maar slaat op een breed geheel aan domeinen waar het vandaag fout loopt. Er zijn nog altijd corrupte vzw's die in de doofpot worden gestopt. Ook daar moeten de komende zes jaar schoon schip worden gemaakt."

Vijf lijsttrekkers

Vlaams Belang trekt voorlopig maar in vijf Brusselse gemeenten naar de kiezer. Dat zijn Anderlecht, Brussel-Stad, Jette, Schaarbeek en Sint-Agatha-Berchem. Het doet dat met respectievelijk volgende lijsttrekkers: Louis Bogemans, Frédéric Erens, Dominiek Lootens, Patrick Sessler en Bob de Brabandere. De partij sluit niet uit dat daar tegen oktober nog een aantal gemeenten bijkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?