— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019
analyse

Dit zeggen de analisten: 'Brussel is een eigen identiteit aan het vormen'

Updated: 26-05-2019 - 21:25

Tijdens de verkiezingsshow van BRUZZ in Muntpunt geven verschillende politieke experts een analyse van de resultaten.

Nino Junius, Politicoloog aan de VUB

"Agora zal de dynamiek van burgerpanels en -participatie voortzetten in het parlement", zegt Nino Junius, politicoloog aan de VUB. "Het is ongelooflijk dat Pepijn Kennis in het parlement is geraakt omdat zijn enige belofte een burgerassemblee is.'"

Lees verder onder de video.

Voormalig VGC-griffier Daniël Buyle

Opvallend is het grote verschil tussen de tendensen in Brussel, waar Groen-Ecolo vooroploopt, en Vlaanderen met N-VA. Al is dat volgens Buyle helemaal niet vreemd. "De uitslag in Brussel loopt nooit gelijk met die in Vlaanderen, dat is al dertig jaar zo."

Lees verder onder de video.

Gui Polspoel

De cijfers zijn opmerkelijk. "Het verlies van de regeringspartijen is de winst van het Vlaams Belang, het verlies van de SP.A is de winst de PVDA." Of we moeten stoppen met het cordon sanitair? Dat is een moeilijke kwestie. "Brussel is een eigen identiteit aan het vormen", zegt Polspoel over de uiteenlopende resultaten in Brussel en Vlaanderen

Lees verder onder de video.

Regeringspartijen zijn aan het verliezen. Het gaat niet langer over figuren die kiezers aanspreken. Er is iets dieper aan de hand", Gui Polspoel over het Vlaams Parlement en een cordon sanitair.

Lees verder onder de video.

Guy De Vroede

"Tinne Van der Straeten zal, vermoed ik, voldoende stemmen halen om een derde zetel te halen en dus opstappen als schepen van Koekelberg", aldus BRUZZ-analist Guy De Vroede.

Lees verder onder de video.

Hoe zit het momenteel met de zetelverdeling in het Brussels Parlement? Guy De Vroede geeft een prognose:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?