— Brussel kiest

Brussels Parlement

PS ontvangt Défi, PVDA en CDH

© Ivan Put
| PS VERVOORT 1 BRUZZ ACTUA 1664

De Brusselse PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort hebben maandag hun gesprekken voortgezet met het oog op de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Even na 15 uur kwamen DéFI-voorzitter Olivier Maingain en Brussels voorman Bernard Clerfayt langs. Dinsdag is het de beurt aan PVDA voor de middag en het cdH na de middag.

Laurette Onkelinx (PS) legde bij haar aankomst in het Brussels Parlement uit dat bij de verschillende Franstalige partijen wordt gepolst naar hun prioriteiten binnen zes thema's: mobiliteit, huisvesting, werk, klimaat, bestuur en sociale cohesie. Tegen vrijdag verwachten de PS-onderhandelaars een nota van elke partij waarin ze die hoofdstukken verder op punt stellen. Nadien leggen Onkelinx en Vervoort de hand aan een onderhandelingsnota. Onkelinx voegde er aan toe dat alles nog open ligt.

Eenzelfde geluid bij Vervoort. "Alles is nog mogelijk", aldus de regeringsleider, die er niettemin aan herinnerde dat de PS "een aantal voorkeuren" heeft uitgedrukt. Daarmee doelt Vervoort op het pleidooi tijdens de campagne om tot "zo progressief mogelijke" meerderheden te komen. Vorige week kwamen Ecolo en MR al langs. Na PVDA en CDH dinsdag, is het donderdag en vrijdag de beurt aan de sociale partners.

Aan Vlaamse kant kondigden Groen (4 zetels), Open Vld (3 zetels) en one.brussels-SP.A (3 zetels) vorige week aan de onderhandelingen op te starten. Intussen valt echter te horen dat de liberale onderhandelaars de richtlijn kregen van het partijbestuur om te temporiseren, om het zo mogelijk te maken de MR aan boord te krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?