resultaten 26.05

Kamer: een versplinterd politiek landschap

Tim Devriese
© BRUZZ
26/05/2019

| Tinne Vanderstraeten, kandidaat voor de federale kamer, op het hoofdkwartier van Ecolo-Groen.

België heeft voor een versplinterd federaal parlement gestemd. In Vlaanderen rukt het Vlaams Belang op, in Franstalig België wint de PTB fors en zegeviert de PS. Brussel verkoos ook twee Nederlandstalige Kamerleden vanop een Franstalige lijst.

Scroll verder naar beneden voor de grafieken en de resultaten

Volg ook de uitslagen voor het Brussels en het Vlaams Parlement.

N-VA verliest op federaal niveau 8 zetels maar blijft wel afgetekend de grootste met 25 zetels. Vlaams Belang gaat er maar liefst 15 zetels op vooruit en wordt met 18 zetels de derde grootste partij van dit land. De PS zit tussen N-VA en Vlaams Belang met 20 zetels.

Ook de MR verliest 6 zetels en strandt op 14 stuks in totaal. Ecolo gaat daar met de pluimen lopen en boekt 7 zetels extra. Ook PVDA*PTB maakt een kwantumsprong en boekt in één klap plots 12 zetels.

CD&V verliest fors en houdt, net zoals Open VLD, nog 12 zetels over. SP.A zit op een historisch dieptepunt met 9 zetels.

Brussel

De Brusselse kiezer volgt de Franstalige tendens. Ecolo gaat er flink op vooruit en de PS zakt maar houdt stand. De twee partijen strijden om de leidersplaats. Ook de MR van premier Charles Michel staat op verlies. De extreemlinkse PTB-PVDA gaat fors vooruit en haalt zelfs dubbele cijfers. Het CDH verschrompelt.

Er zijn twee Nederlandstaligen uit Brussel verkozen geraakt. Tinne Van der Straeten klaarde dat als Groen-kandidaat vanop de derde plaats op de Ecolo-lijst . En ook Maria Vindevoghel, die de PVDA-PTB-lijst trekt, raakte verkozen.

Vlaanderen

In Vlaanderen viert het Vlaams Belang een verkiezingsoverwinning. De extreemrechtse partij wordt de tweede grootste partij van Vlaanderen in de Kamer. De regeringspartijen verliezen allemaal pluimen, ook de N-VA die de regering vroegtijdig verliet.

De andere Vlaamse oppositiepartijen kunnen niet profiteren van dat verlies. Groen boekt een zeer bescheiden winst. De PVDA haalt wel de kiesdrempel.

Wallonië

In Wallonië wint de extreemlinkse partij PTB fors, terwijl de PS en de MR in de hoek zitten waar de klappen vallen. Ook Ecolo gaat flink vooruit maar wordt pas de vijfde partij. Het CDH zakt weg en haalt geen dubbele cijfers meer.

Op deze grafiek vind je de uitslagen van de stemmen in de kieskring Brussel-Hoofdstad voor de KAMER. Deze grafiek geeft dus niet de volledige resultaten over het hele land weer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019: Kamer, verkiezingsuitslagen 2019, federaal parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni