— Brussel kiest

Brussel Kiest 2019

Ecolo onduidelijk over onverdoofd slachten

© PhotoNews
| Evelyne Huytebroeck schept geen duidelijkheid over het standpunt van Ecolo inzake onverdoofd slachten.

Een verbod op onverdoofd slachten geraakt ook deze legislatuur niet meer gestemd in het Brussels parlement. Onder meer Ecolo onthield zich bij de stemming vorige week, om het onderwerp nog voor de verkiezingen te behandelen. “We willen nu niet nog snel een debat voeren dat iedereen polariseert”, zegt Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Of Ecolo nu voor of tegen een verbod is, kan ze niet zeggen.

Annemie Maes (Groen) was samen met Liesbet Dhaene (N-VA) de enige die in de Commissie Leefmilieu van vorige week pleitte om de discussie nog deze legislatuur te beslechten. Maar de meerderheid stemde tegen, waardoor het onderwerp niet meer aan bod komt voor de verkiezingen.

“Jammer”, zegt Liesbet Dhaene. “Ik heb al in 2016 een resolutie ingediend en in 2017 een ordonnantie, maar men gaat het debat telkens uit de weg.” Vooral de houding van Ecolo valt daarbij op. De Franstalige groenen onthielden zich toen gevraagd werd of het onderwerp nog prioritair in de commissie moet behandeld worden.

“Er resten ons nog 5 à 6 commissies en wij hebben nu andere prioriteiten”, geeft Evelyne Huytebroeck als uitleg. Zij zit voor Ecolo in die commissie. “Zo willen we nog een voorstel rond plastic en energiearmoede aan bod laten komen, en dan zijn er nog de resoluties van de andere partijen.”

Evelyne Huytebroeck, op weg naar het partijbureau van Ecolo na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

Dat wil niet zeggen dat Ecolo het onverdoofd slachten geen belangrijk thema vindt. “Maar we willen en kunnen dat nu niet nog snel afhaspelen”, zegt Huytebroeck aan BRUZZ. “We moeten een breed debat voeren, zoals in Wallonië (waar er nu net als in Vlaanderen wel een verbod is, red.) Een strikt verbod kan immers ook negatieve effecten hebben. We willen de mensen hierover niet tegen elkaar opzetten, en geen mensen provoceren”, klinkt het. “Wij willen liever iedereen rond tafel: én religieuze gemeenschappen en bijvoorbeeld GAIA, om zo tot een oplossing te komen.”

Standpunt onduidelijk

Op de vraag of Ecolo nu voor of tegen een verbod op onverdoofd slachten is, komt geen duidelijk antwoord. “Wij willen dat breder zien,” zegt Huytebroeck, “en de hele levenscyclus van het dier bekijken. Want ook bijvoorbeeld het fokken en het transport zijn belangrijke factoren in dierenwelzijn, niet alleen het slachten zelf. In onze partij gaan ook stemmen op om geen enkel dier nog te slachten, iets wat ook vanuit klimaatoogpunt zeker te verdedigen valt.”

Het standpunt van Ecolo inzake het onverdoofd slachten zelf, blijft dus onduidelijk, en ook het verkiezingsprogramma brengt voorlopig geen soelaas. “Dat moet op 17 maart nog gestemd worden”, zegt Huytebroeck.

Andere partijen

De PS van haar kant is dan weer gewoon tegen een verbod op onverdoofd slachten. Zo pakt Brussels parlementslid Jamal Ikazban (PS) uit met een video waarin hij vanuit een halal-slagerij zegt dat er in Brussel geen verbod is op rituele slachting, "dit in tegenstelling tot in Vlaanderen en Wallonië, en in weerwil van de pogingen van partijen zoals Groen, N-VA en MR."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?