| De verkiezingsaffiches van Christophe Dielis (MR) kan je alvast niet missen in Anderlecht.

Weggehaalde verkiezingsaffiches zorgen voor zenuwachtigheid in Anderlecht

MD
© BRUZZ
28/08/2018

Na enkele incidenten met weggehaalde affiches van kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen, gaat het College van Anderlecht een nieuwe nota opstellen met een verduidelijking van de regels. “In Anderlecht is de campagne precies al iets vroeger begonnen”, zegt SP.A-schepen Elke Roex.

De wildgroei aan verkiezingsaffiches zorgt al enkele weken voor discussie in Anderlecht. Eerst zag huidig schepen van Economie Christophe Dielis (MR) zich verplicht om zijn posters op en rond het Lindeplein en het Constant Vanden Stockstadion te verwijderen. De posters hingen immers op de muur en niet achter een raam, zoals de regels voorschrijven. Al was Dielis zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust.

Recenter zag ook PS-gemeenteraadslid Lotfi Mostefa, eveneens in de meerderheid, zijn affiches verdwijnen, maar dan niet door eigen toedoen. De posters waren weggehaald door de gemeente zelf, zo bleek. Mostefa maakte zich daarop kwaad op de sanctionerend ambtenaar van de gemeente, die daartoe de opdracht zou gegeven hebben. “Als een ambtenaar aan politiek wil doen door affiches te laten weghalen die daar perfect reglementair hingen, dat hij dan op een politieke lijst gaat staan”, klonk het op Twitter.

College buigt zich over de zaak

Nadat ook oppositiepartij Ecolo zich in de discussie mengde, verhuisde het debat over de plaats van de electorale affiches naar het College van burgemeester en schepenen, dat er zich dinsdagmiddag over boog. Daar werd beslist dat de regels rond de plaats van verkiezingsaffiches in de openbare ruimte verduidelijkt zullen worden in een nieuwe nota.

“Er zijn inderdaad affiches weggehaald. Niet door de sanctionerend ambtenaar, maar wel door de netheidsdiensten die gewoon het reglement van de gemeente inzake openbare ruimte toepaste”, zegt schepen van Netheid Elke Roex (SP.A). “Maar er bestaat discussie over de interpretatie van dat reglement. Daarom gaan we het verduidelijken. Er is alvast geen sprake van ongelijkheid tussen partijen.”

Ook oppositiepartij Ecolo eiste duidelijkheid rond de plaats van verkiezingsaffiches.

In Anderlecht valt ook op dat het straatbeeld – nu al – volledig gedomineerd wordt door verkiezingsaffiches. “Nu zijn het er meer dan in andere gemeenten, dat klopt, maar je kan dat pas binnen vier weken vergelijken. In Anderlecht is de campagne gewoon vroeg begonnen", aldus Roex.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Kiest 2018: Anderlecht , affiches , verkiezingsaffiches , Elke Roex , Christophe Dielis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni