© BVR | De ploeg voor de Stad Brussel, aangevuld met enkele coryfeeën.

CD&V en CDH wil burgers financieel compenseren voor slecht bestuur in Brussel

BVR
© BRUZZ
30/08/2018

Brussel moét anders. Dat is de kapstok waar de christen-democraten van de Stad Brussel hun programma aan ophangen. In het bijzijn van kleppers als Wouter Beke (CD&V) en Benoit Lutgen (CDH) stelt de fractie voor om aan elk Brussels huishouden 100 euro uit te delen, als compensatie voor het afgelopen slechte bestuur.

Het is in de tuin van het ouderlijk huis van lijsttrekker Didier Wauters dat het programma van de CD&V-CDH+ wordt voorgesteld - de plus staat voor een hele reeks onafhankelijke kandidaten. Dat doen de christenen-democraten aan de hand van cijfers. Zo telt de fractie zes crisissen in zes jaar tijd, haalt het huidig stadsbestuur twaalf onvoldoendes en tekenen ze vijf krachtlijnen uit voor een ander Brussel. Die halen ze dan weer uit 701 voorstellen, die na een grote burgerbevraging werden weerhouden.

Pagina omdraaien

Ethiek is er een van. “Zo willen we een ombudsman die klokkenluiders beschermt”, zegt lijsttrekker Didier Wauters. “Daarnaast willen we aan aan elk huishouden van de Stad Brussel eenmalig een waardebon van 100 euro toekennen."

Dat doet het om de financiële verliezen te compenseren die burgers geleden hebben als gevolg van het slechte beheer in het verleden. "We willen de pagina omdraaien", zegt Wauters. Als voorbeeld van slecht bestuur geeft Wauters het Eurostadion, dat de Stad Brussel jaarlijks 5 miljoen euro ging kosten. “De 100 euro kan worden gebruikt binnen alle stadsdiensten, als korting voor een abonnement in het zwembad, voor vakantiestages van de kinderen, voor een bewonerskaart enzovoort”, aldus Wauters.

De kostprijs hiervan schat de fractie op 8 miljoen euro. “Een deel ervan betalen we met het geld dat de Stad elk jaar aan Ghelamco moest betalen, voor het onderhoud van het Eurostadion (dat er voorlopig niet komt, nvdr)."

Geborgenheid

Respect is een ander speerpunt, dat trouwens in alle gemeenten van Brussel een thema is. “Van het schepencollege naar de Brusselaars. En tussen de burgers onderling. Want wie van zijn stad houdt, brengt die stad geen schade toe”, zegt Bianca Debaets (CD&V). "Die racet niet door Laken, waar kinderen op straat spelen. Die roept homoseksuelen niet achterna, of erger nog.”

Sociale cohesie is dan weer cruciaal voor Alex Puissant (ex-VRT, nu CD&V). “En niets houdt mensen zo bij elkaar als cultuur. Die moet toegankelijker worden via een stadscultuurpas. Daarnaast willen we een mobiele bibliotheek, speel-o –theken en, last but not least, een stadsdichter. Want geborgenheid is heel belangrijk.”

Of zoals partijvoorzitter Wouter Beke het zegt: “Brussel heeft de unieke combinatie van internationale uitstraling en geborgenheid. Geborgenheid is dan een weduwnaar die niet in totale eenzaamheid moet achterblijven. Dat is je religie kunnen beleven zoals je dat wil, zonder dat achter gesloten deuren te moeten doen. Die geborgenheid is wat ons bindt, en tegelijk de belangrijkste uitdaging. Dat is waar de mensen echt naar verlangen. En met deze ploeg hebben we alles in huis om dat te geven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Kiest 2018: Brussel-Stad, respect, verkiezingsprogramma

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni