— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad
analyse

De laatste worp naar de burgemeesterssjerp van Alain Courtois

© Photonews
| Eerste schepen Alain Courtois (MR) doet een laatste gooi naar de burgemeesterssjerp.

Het falen van het Eurostadionproject, de uithalen van premier en partijgenoot Charles Michel en de schandaalsfeer rond de meerderheid in de stad Brussel: wordt het een fin de carrière zonder glans voor Alain Courtois (MR)? De schepen zelf weigert alvast de handdoek vroegtijdig in de ring te gooien en trekt de lijst bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. “Een kapitein laat zijn ploeg niet in de steek vlak voor een beslissende wedstrijd.”

Het is een bewogen legislatuur geweest voor Alain Courtois. De man die even verknocht is aan het voetbalspelletje als aan de politieke variant, zag hét project van zijn termijn als schepen van Sport gekelderd. Door een buurtweg die maar niet afgeschaft raakte, door de exuberante omvang van het project, maar evengoed door het gebrek aan steun op Vlaams en federaal niveau. Ondanks meerdere noodkreten van de Brusselse schepen aan zijn eigen partijgenoot en eerste minister Charles Michel om het dossier te deblokkeren, weigerde die zijn hand in het vuur te steken voor een nieuw voetbalstadion op parking C.

Sterker nog: “het Eurostadionproject is van bij het begin verprutst door amateurs”, liet Michel zich ontvallen op een partijbureau van de MR. “De mensen in kwestie hadden zich ernstig vragen moeten stellen over de opportuniteit om een Brussels stadion te bouwen op Vlaamse grond”, klonk het. Een serieuze sneer naar zijn partijgenoot Alain Courtois dus, maar ook naar die andere liberale voortrekker van het stadion, minister Guy Vanhengel. “Het Eurostadion is een project van de Brusselse regering”, wees Michel met de vinger naar Vanhengel.

Ook Courtois wijst steevast op het feit dat het de Brusselse regering is die een stadion wou op parking C, en dat de Stad Brussel enkel “loyaal” die beslissing probeerde uit te voeren op haar grondgebied. Dat neemt niet weg dat Courtois zich altijd als voorstander van het project heeft opgeworpen en nu dus ook de spot over zich heen krijgt nu het Eurostadion finaal dood en begraven is.

Met ook nog het schandaal rond Samusocial, het ontslag van zijn vriend Yvan Mayeur en het kluwen aan vzw’s dat in de nasleep daarvan kwam bovendrijven, deelt ook de MR in de imagoschade. Wanneer Courtois zich ook in de studio’s van BRUZZ “meer en meer onafhankelijk van de MR” verklaart, lijkt de 66-jarige schepen af te stevenen op zijn fin de carrière bij de Franstalige liberalen.

Vroegtijdige politieke exit?

In La Libre Belgique wordt de conclusie alvast voor hem getrokken. De krant titelt dat Courtois kort bij een vroegtijdige politieke exit staat. “Alain is nog lid van de MR omdat hij ergens aan gelieerd moet zijn”, klinkt het bij een anonieme partijgenoot. Courtois zou niet meer naar de partijbureaus komen en zich amper nog in interne discussies mengen. “Hij runt enkel nog zijn zaken in Brussel”, klinkt het.

Het moet gezegd: ook op de gemeenteraden in het stadhuis zit Courtois er steevast gelaten bij en herhaalt hij te pas en te onpas dat het aan de jonge garde is om de politieke fakkel over te nemen. De schepen liet zich ook al ontvallen dat hij werkt aan een boek dat na de verkiezingen moet verschijnen en waarin hij vrijuit vertelt over alle elementen van onder meer het Eurostadionproject.

Maar dat dat betekent dat hij nog voor de verkiezingen de politieke handdoek in de ring gooit, ontkracht Courtois zelf. “Een kapitein laat zijn ploeg niet in de steek net voor een beslissende match”, klinkt het in de vertrouwde voetbaltermen van Courtois. “Ik ben meer dan ooit vastberaden om me in deze campagne te smijten en de lijst MR-Open VLD te trekken met de passie die me altijd heeft gekarakteriseerd.” Zeker nu de PS na al die jaren verzwakt staat, lijkt een ultieme worp naar de begeerde burgemeesterssjerp nog het ideale wapenfeit voor Courtois om zijn politieke carrière mee af te sluiten.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook