| Staatssecretaris en VGC-Collegelid bevoegd voor Gezin Bianca Debaets (CD&V) op de opening van het Huis van het Kind.

Bianca Debaets trekt CD&V-lijst Brussels parlement

Filip De Rycke
© BRUZZ
20/11/2018

Bianca Debaets (CD&V) zal bij de verkiezingen van mei volgend jaar de CD&V-lijst voor het Brussels parlement trekken. Dat is vanavond door de Algemene Vergadering van de partij bekend gemaakt. Wie de andere Brusselaars op de lijst zijn is nog niet geweten. Dat is voor veel later.

En met die lijsttrekkersplaats is de huidige staatssecretaris dus ministeriabel. Haar lijsttrekkersplaats komt niet als een verrassing. In tegenstelling tot haar aanstelling als staatssecretaris in 2014, toen ze eigenlijk voor het Vlaams parlement opkwam. Het was toenmalig Brussels mobiliteitsminister Brigitte Grouwels die de lijst voor het Brussels parlement toen trok.

Maar CD&V scoorde in Brussel niet al te best. Het verloor één zetel in het Brussels parlement. Tijd voor bezinning klonk het bij de christendemocraten. Tijd ook voor een verjonging. Brigitte Grouwels zet, officieel, op eigen initiatief een stap opzij. Debaets, die eigenlijk verkozen was als Vlaams parlementslid voor Brussel, komt zo als staatssecretaris in de regering Vervoort.

Voor Debaets kwam de post als een verrassing. "Ik was eigenlijk helemaal klaar om in het Vlaams parlement te zetelen en daar de link tussen Brussel en Vlaanderen te verdedigen", zei Debaets destijds aan tvbrussel. "Maar dit aanbod van Brigitte Grouwels en partijvoorzitter Wouter Beke kon ik niet weigeren."

In de Brusselse regering wordt Debaets bevoegd voor Informaticabeleid, Digitalisering, Gelijke Kansen, Verkeersveiligheid, Dierenwelzijn en Ontwikkelingssamenwerking. Binnen het VGC-college is ze belast met Welzijn, Gezondheid, Gezin en Gelijkekansenbeleid.

Haar functie van staatssecretaris combineert Debaets met een zitje in de Brusselse gemeenteraad. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen stond zij op de tweede plaats van de CDH-CD&V+ lijst. Met een verlies van bijna 9% was deze stembusslag er een om snel te vergeten.

Vanavond maakte de CD&V ook de namen van de andere lijsttrekkers bekend. Daaruit onthouden we dat huidig vice-premier Kris Peeters de lijst voor het Europese parlement zal trekken. Exit Peeters dus. Voor de federale en Vlaamse lijst in Vlaams-Brabant, zijn respectievelijk Koen Geens en Peter Van Rompuy lijsttrekker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel Kiest 2019: Brussels parlement, Brussel Kiest 2019, Bianca Debaets , CD&V

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni