— Brussel kiest in jouw gemeente

Jette

Jette : ‘Les Libéraux’ verruimen en worden ‘Les Démocrates’

© Filip De Rycke
|

Gemeenteraadslid Charles Henri Dallemagne, ooit nog MR-gemeenteraadslid, trekt in oktober naar de Jetse kiezer met een nieuwe politieke formatie. De liberale scheurlijst krijgt 'Les Démocrates' als nieuwe naam. Het is een lijst met daarop enkele vroegere liberale medestanders, maar vooral ook nieuwe gezichten: geëngageerde burgers die zich onvoldoende gehoord en begrepen voelen.

“Les Démocrates” heeft dus meer weg van een burgerbeweging dan een echte politieke fractie. De enige met wat ervaring in de lokale politiek is Dallemagne zelf, die nu toch al 12 jaar meedraait in de Jetse politiek. Daarvan vinden Dallemagne en zijn partijgenoten dat die haar beste tijd heeft gehad. Er wordt volgens hen vanuit een ivoren torentje bestuurd en er zou te weinig geluisterd worden naar wat de Jettenaar echt wil.

En daar willen “Les Démocrates” nu het verschil maken. Burgerparticipatie wordt de rode draad doorheen hun programma. Of, zoals op hun webstek, om het met de woorden van Général De Gaulle te zeggen: “De politiek is te belangrijk om het aan politici toe te vertrouwen”.

Naast veel meer inspraak voor de inwoners willen de democraten meer veiligheid. “Het is niet normaal dat de kleine supermarkt op de hoek van mijn straat twee keer is overvallen in korte tijd”, zegt kandidaat-gemeenteraadslid Maxime Dauwe. De 28-jarige boekhouder is naar eigen zeggen ook getuige geweest van een sackjacking op klaarlichte dag.

logo les democrates
© les démocrates

Soms te auto-onvriendelijk

Maar ook de mobiliteit kan stukken beter. Die is, volgens 'Les Démocrates' soms te auto-onvriendelijk. “Sommige inwoners van Jette hebben hun wagen nodig om te gaan werken.' En het gemeentelijke parkeerplan mist alle logica. Anderzijds pleit Dallemagne voor een beter busaanbod. De gemeente moet gaan praten met de MIVB.

Les Démocrates
© Filip De Rycke
| De basiskern van Les Démocrates.

De lijst met de kandidaten is nog niet volledig. En officieel is ook nog niet geweten wie de lijst zal trekken. Dat wordt uiteraard Dallemagne zelf, al wilde hij het met niet zoveel woorden gezegd hebben tijdens de voorstelling van de nieuwe formatie. Maar de blikken van zijn medestanders nadat de vraag werd gesteld sprak boekdelen. Het zou trouwens verrassend zijn mocht hij de lijst niet trekken. Die wordt, samen met het definitieve programma, voor de zomer voorgesteld.

Charles Henri Dallemagne

Charles Henri Dallemagne is geen onbekende in Jette. Aangetrokken door het politieke project van ex-voorzitter van de Franstalige christen-democraten Gérard Depréz, die in 1999 het MCC ('Mouvement des Citoyens pour le Changement', dat later zou opgaan in de MR, red.). opricht, zet hij in 2006 voor de MR zijn eerste stappen in de Jetse politiek.

Maar in 2009 maakt hij met gemeenteraadslid Jean Werrie een liberale scheurlijst. Die komt er na een intern conflict bij de Jetse liberalen. Dat had alles te maken met een meerderheidswissel die burgemeester Hervé Doyen (LBJ/CDH) in 2009 doorvoerde om PS-schepen Hermanus buitenspel te zetten.

Doyen haalde de MR/Open VLD binnen. Maar op aandringen van Doyen, die nog altijd een oude vete uitvocht met Werrie, kreeg deze laatste geen plaats in de meerderheid. De gevolgen zijn bekend: Werrie stapte op en Dallemagne volgt.

Professioneel gezien runt Dallemagne een consultingbureau en is hij actief bij de Franstalige roeifederatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?