— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Groenen dromen van anti-Kir-coalitie in Sint-Joost

© Thierry Roge - Belgaimage
| Zoé Genot

Samen met liberalen, humanisten en een plaatselijke burgerlijst hopen de Sint-Joostse groenen onder Zoé Genot (Ecolo) de PS van de lokale troon te stoten. Ambitieus, want de socialisten zwaaien er al 65 jaar de plak. Van een concreet voorakkoord met andere oppositiepartijen is evenwel nog geen sprake. "Wij houden alle opties open," klinkt het bij de MR.

In 2012 wist huidig burgemeester Emir Kir (PS) nog de sjerp af te snoepen van zijn partijgenoot en lijsttrekker Jean Demannez. Samen met het CDH heeft Kir sindsdien een ruime meerderheid in de gemeenteraad. Met een beleid dat onder meer inzette op propere straten en een begroting in evenwicht kon voorleggen, zou de burgemeester in principe zonder al te veel zorgen de verkiezingen tegemoet moeten gaan.

Maar de oppositie ruikt bloed. In heel Brussel zakt de PS immers weg in de peilingen, na schandalen bij het Luikse Publifin en Samusocial in Brussel. Ook in Sint-Joost durven de groenen al dromen van een anti-Kir-coalitie om de PS na 65 jaar van de troon te stoten. Dat zegt Zoé Genot, kandidaat burgemeester voor de grootste oppositiepartij Ecolo-Groen aan La Capitale.

"Vandaag blokkeert de PS de gemeente," verduidelijkt Genot aan BRUZZ. "Na 65 jaar lijkt het ons tijd voor een nieuwe wind. De uitdaging is groot, het wordt kwestie bij de kiezer een draagvlak te vinden voor een ander beleid."

Geen voorakkoord

Vooralsnog blijft de droom van Genot... een droom. Een concreet voorakkoord is er nog niet.

De liberalen temperen alvast die verwachtingen. "Van een anti-Kir-coalitie is vandaag geen sprake," zegt oppositielid Geoffrey Clerckx (MR) aan BRUZZ. "Wij praten met iedereen. Ecolo is een mogelijke partner, maar de PS ook. Eerst wachten we de resultaten van de verkiezingen af."

Naast de liberalen is het ook uitkijken naar de houding van meerderheidspartij CDH. Het water tussen de PS en het CDH mag sinds de nationale breuk van vorig jaar diep zijn, toch blijft het een riskante gok voor de humanisten om de socialisten verlaten voor een brede coalitie. Naast liberalen en groenen zouden daar mogelijk ook de N-VA en Défi in zitten. Als die in oktober verkozen geraken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?