— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Kandidaat Ecolo-Groen maakt handgebaar Grijze Wolven

© RV
| Kenan Aydogan is de tweede, rechts vooraan te beginnen.
Updated: 23-08-2018 - 19:15

Er is een foto opgedoken waarop een kandidaat voor Ecolo-Groen Sint-Joost het teken van de Grijze Wolven doet. Dat is een Turkse groepering die als extreem-rechts omschreven wordt. Volgens de kandidaat in kwestie was het spottend bedoeld. "Ik ben allesbehalve een Grijze Wolf", zegt hij aan BRUZZ.

Kenan Aydogan is 30 jaar, chauffeur van een schoolbus voor de Vlaamse gemeenschap en heeft plaats negen op de Ecolo-Groen lijst in Sint-Joost-ten-Node. Op een foto op zijn Facebookpagina is te zien hoe een vriend van hem het handgebaar van de Grijze Wolven maakt, waarbij de pink en wijsvinger omhoog worden gehouden. De andere vingers worden tegen de duim gedrukt.

“Die man is een jeugdvriend en kent niks van politiek, het is gewoon na-aperij”, zegt Aydogan daarover aan RTBF.

Maar er is ook een foto opgedoken van op oudejaarsavond, waar hij zelf het teken doet. Maar ook dat wuift Aydogan weg. “Om te beginnen deed ik het teken met de linkerhand, en niet met de rechter, zoals het hoort. Ik ken ze heel goed, mijn pro-MHP (politieke tak van de Grijze Wolven, red.) vrienden heel goed, ik behandel hen als fascisten. Ik doe het teken al spottend.”

Nog volgens Aydogan is dit een aanval uit politieke hoek. Aydogan was immers eerst secretaris van de lokale SP.A-afdeling, maar daar bewoog te weinig, vond hij. Daarom maakte Aydogan de overstap naar Ecolo-Groen, waardoor hij nu politieke tegenstanders heeft.

Politiek en ironie

Lijsttrekker Zoë Genot (Ecolo) is alvast niet opgezet met de foto’s. “Hij is zeker geen Grijze Wolf”, zegt ze aan BRUZZ. “Maar dan nog moet hij zo’n teken niet maken, ook al is het om te lachen. Het kan immers verkeerd geïnterpreteerd worden. Ik zal het er donderdagavond met hem over hebben. Ik verwacht dat hij zich duidelijk distantieert van die organisatie.”

Aan BRUZZ bevestigt Aydogan dat hij helemaal geen Grijze Wolf is. "Allesbehalve", zegt hij, "ik strijd al heel mijn leven tegen het fascisme. Maar ik heb linkse en rechtse vrienden, en ook vrienden pro-MHP. Hen plaag ik door te zeggen dat hun partij nooit meer dan tien procent zal halen, en door hun teken na te doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?