— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Edito: de nuttige stem

© Saskia Vanderstichele
| Steven Van Garsse, chef magazine

In de roman De stad der zienden beschrijft de Portugese schrijver José Saramago op een schitterende manier de arrogantie van de macht en het failliet van de democratie.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in de hoofdstad van een niet nader genoemd land, zo verhaalt hij, blijkt eerst zeventig procent, vervolgens meer dan tachtig procent van de kiezers blanco te stemmen. De politieke klasse is verbijsterd over het resultaat en installeert totaal in paniek een dictatoriaal regime.

De Nobelprijswinnaar Saramago neemt geen standpunt in. Hij is geen anarchist die de verkiezingen naar de prullenmand verwijst, maar hij laat het wel een wake-upcall zijn voor elke politicus om nederig te blijven.

Ook in Brussel kan het beter. Niet zozeer de blancostem is een probleem, wel de thuisblijver. Een vijfde van het electoraat komt op de verkiezingsdag niet opdagen. Dat is fenomenaal hoog in een land waar stemplicht geldt.

Hier en daar gaan zelfs stemmen op om de verkiezingen te boycotten - want ze halen toch niets uit. Die lege stemhokjes zijn verontrustend. De kloof tussen burger en politiek stond in de jaren 1990 hoog op de agenda. Vandaag is ze actueler dan ooit. De Brusselse politici weten dat, en mikken meer dan vroeger in hun kiesprogramma’s op het nieuwe buzzwoord: ‘burgerparticipatie’. Het valt af te wachten of dat ook na de verkiezingen nog zo zal zijn.

logo Brussel Kiest 2018

Op 14 oktober zullen heel wat kiezers de verkiezingen hoe dan ook met aarzeling tegemoet zien. Op de burgemeester stemmen, of voor een meerderheidspartij? Of toch maar het beleid afstraffen en de oppositie een kans geven? En welke Nederlandstalige kandidaat geniet het meeste vertrouwen?

Met een extra nummer van het magazine en met een plethora aan informatie op de andere platformen van BRUZZ willen wij u hierover informeren. Want wij geloven dat de verkiezingen wél zin hebben. Uw stem telt. Verkiezingen zijn, tot vandaag, de beste manier om het beleid mee vorm te geven.

Dat beleid bepaalt uw leven meer dan u denkt. Het bepaalt of uw buurt veilig en proper is, hoeveel belastingen u betaalt, hoe solidair u bent met uw buurman en hoe snel de auto’s door uw straat rijden. Of de woningen betaalbaar zijn, en de trottoirs mooi aangelegd.

Daarom deze warme omroep: informeer u, en stem nuttig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?