— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel Kiest 2018

Ook niet-Nederlandstalige kandidaten bij Vlaams Belang

© Vlaams Belang
| Dominiek Lootens-Stael: in zijn eigen gemeente Jette trekt het Vlaams Belang met een volledige lijst met 37 kandidaten naar de kiezer

Het Vlaams Belang komt bij de gemeenteraadsverkiezingen in vijf Brusselse gemeenten op. Het zwaartepunt ligt in Jette, waar de partij met een volledige lijst van 37 kandidaten opkomt. Opvallend: daar staan ook kandidaten op die het Nederlands niet machtig zijn. “Wat niet is, kan nog komen”, zegt kopstuk Dominiek Lootens-Stael.

Vlaams Belang wou in vijf Brusselse gemeenten een lijst indienen en is daar ook in geslaagd. In gemeenten zoals Sint-Agatha-Berchem en Schaarbeek staan er maar 2 of 3 kandidaten op die lijst, in de Stad Brussel 7 en in Anderlecht 14, zegt fractieleider Dominiek Lootens-Stael. In zijn eigen gemeente Jette wist de lijsttrekker een volledige lijst in te dienen van 37 kandidaten.

Poolse dame

Daarbij zijn ook kandidaten die het Nederlands niet kundig zijn. “Dat klopt, er staan ook Franstaligen op de lijst. Vaak zijn dat verfranste Vlamingen. Sommigen spreken wel een aardig woordje Nederlands, anderen hebben het daar iets moeilijker mee. Er zijn ook mensen bij die nog ouderwets Brussels spreken”, zegt Lootens-Stael.

“Er is ook een Poolse dame onze rangen komen versterken die nog geen Nederlands spreekt. Maar wat niet is, kan nog komen.”

De extreemrechtse partij ziet dus geen graten in kandidaten die (nog) geen Nederlands spreken. “Kijk, Brussel is een tweetalige stad”, zegt Lootens-Stael. “Dat staat ook zo in ons partijprogramma, dat trouwens in de twee talen is opgesteld. Het is normaal dat Franstaligen zich aangetrokken voelen tot ons programma. Soms heb ik zelfs het gevoel dat we de enige echte tweetalige partij zijn in het gewest”, klinkt het bij de fractieleider.

Uit den boze bij N-VA

Bij N-VA, dat uiteindelijk in 13 Brusselse gemeenten aparte lijsten indiende, zijn wel alle kandidaten het Nederlands machtig, zegt de woordvoerder van de Brusselse afdeling Jan Hellemans.

“Om de simpele redenen dat onze interne voertaal het Nederlands is. Al onze kandidaten spreken Nederlands.” De andere Nederlandstalige partijen, zoals SP.A, CD&V en Open VLD, komen veelal samen met Franstalige partijen op tweetalige lijsten op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?