Brussel Kiest Brussel-Stad Groen Soetkin Hoessen en Bart Dhondt

| In Brussel-Stad is voor Groen zowel Soetkin Hoessen als Bart Dhondt verkozen.

De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Brussel zijn van een uitstekende cru voor de Nederlandstaligen. Zowel in absolute aantallen als procentueel gaan de Vlamingen erop vooruit.

“Het is een van de beste scores ooit,” zegt BRUZZ-analist Guy Devroede. “In de jaren 1980 hadden we nog wel eens een gelijkaardig resultaat. Nu komen we op 12,5 procent. Zoveel gekozenen zijn Nederlandstalig.”

In absolute cijfers gaat het aantal Nederlandstalige gekozenen van 78 in 2012 naar 89. Per partij geeft dat vooral voor Groen een serieuze vooruitgang. De partij telt nu 28 gemeenteraadsleden. In 2012 waren het er maar 19.

SP.A verliest drie gemeenteraadsleden en komt uit op 14. CD&V verliest er één en komt uit op elf. Open-VLD blijft met 17 status quo. Bij de MR in Evere geraakten ook twee Nederlandstaligen verkozen.

Grote verrassing is N-VA. Dat kon slechts één gemeenteraadslid winnen. De Vlaams-nationalisten komen uit op 7. Vlaams Belang is nu helemaal van de kaart geveegd. Het had in 2012 één zetel (in Anderlecht). Nu geen enkele meer.

'Goede plaatsen gekregen'

De andere grote verrassing is de PVDA. Die gaat van één Nederlandstalige gekozene naar zes gemeenteraadsleden. Er zijn tot slot ook vier Nederlandstalige onafhankelijken.

Guy Devroede: “Interessant is ook om te kijken naar de eerste opvolgers. Die komen erin als een gemeenteraadslid verzaakt aan het mandaat, of ontslag neemt. Er kunnen er zo nog eens 14 Nederlandstaligen in de gemeenteraad komen.”

Uiteraard kunnen er ook Nederlandstalige gemeenteraadsleden ontslag nemen, die niet vanzelf worden opgevolgd door een Vlaming. Zo kan het aantal van 87 Nederlandstalige gemeenteraadsleden nog fluctueren.

Een pasklare verklaring voor het succes heeft Devroede niet, “maar we zien wel dat de Nederlandstaligen goede plaatsen hadden. Zeker bij Ecolo-Groen was dat zo. En die partij heeft zelf goed gescoord. Dat verklaart veel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , Nederlandstalige kandidaten

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni