— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

Eerste boetes voor verkiezingsaffiches uitgeschreven in Stad Brussel

© Bart De Waele
| Verkiezingsaffiches plakken mag niet zomaar, er zijn regels voor. En wie de regels schendt, krijgt een fikse boete.

De Stad Brussel heeft al aan een tiental politici een boete uitgedeeld omdat ze zich niet hebben gehouden aan het affichereglement. Zo mag je bijvoorbeeld kiesaffiches niet aan de buitenkant van een raam plakken. Wie dat wel doet, riskeert een boete van 50 euro per fout gekleefde affiche.

Winkelvitrines en balkons beginnen stilaan vol te hangen met kiesaffiches van breedglimlachende kandidaat-politici. Vooral de PS blinkt uit in het straatbeeld, zeker in de Stad Brussel. De krant La Dernière Heure ging even piepen in de Maria Christinastraat in Laken, en zag een opvallende winkelruit met acht affiches. Vijf daarvan waren niet reglementair geplakt.

De affiches van PS-schepen voor leefmilieu Khalid Zian en PS-kandidaat Mohammad Nasir mogen niet buiten op de ruit hangen, maar moeten achter het vensterglas kleven. De twee socialisten mogen dus een boete verwachten.

En zo zijn er nog. De administratie van de Stad Brussel heeft al een tiental boetes uitgeschreven. "Alle partijen zijn betrokken," klinkt het bij de netheidsdienst van de stad. De ambtenaren kijken eerst en vooral naar wildplakkers of naar affiches die gekleefd zijn op openbare gebouwen. Ook dat is verboden.

Ter herinnering: elke gemeente heeft een eigen kiesreglement voor affiches. Zo mag je in de Stad Brussel affiches kleven op balkons en vensters vanaf de eerste verdieping, in Schaarbeek is dat verboden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?