— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

PVDA wil Brussel-Stad 'heroveren op betonbaronnen'

© PVDA
| Lijsttrekkers Bruno Bauwens en Mathilde El Bakri tooien zich met rode 'rebellenstrepen': één streep tegen de uitverkoop van de openbare ruimte, een tweede voor sociale rechtvaardigheid.
Updated: 24-08-2018 - 17:59

Eerst de mensen en dan pas de projectontwikkelaars. Dat is een van de belangrijkste programmapunten van de PVDA Stad Brussel. De partij stelde vrijdagmorgen haar verkiezingsprogramma voor. Ze wil ook meertalig onderwijs en huurprijzen met een plafond.

Het zijn de lijsttrekkers in Brussel-Stad, Mathilde El Bakri en Bruno Bauwens, die het programma voorstelden. Ze gingen daarbij niet over één nacht ijs: maar liefst duizend Brusselaars werden bevraagd, en daaruit werden 520 concrete voorstellen gedistilleerd.

Het heroveren van de stad staat centraal. Volgens de communisten verkoopt de Stad haar openbare ruimte 'voor een appel en een ei' aan betonbaronnen en grote immobiliënkantoren. Ze verwijzen onder meer naar de verkoop van de site waarop winkelcentrum Neo komt, en de site van Thurn en Taxis.

"Alle traditionele partijen aanvaarden het neoliberale kader en privatiseren beetje bij beetje de openbare ruimte", stelt El Bakri. "Zij weigeren om het dominante denkkader in vraag te stellen. De PVDA, de partij van de rebellen met een groot hart, heeft die ambitie wel", aldus El Bakri.

Tweetalig onderwijs

Naast de koopmarkt viseert de PVDA ook de huurmarkt, die volgens de partij een woningcrisis in de hand werkt. Als oplossing voor de hoge huurprijzen wil de partij een afdwingbaar raster van huurprijzen. Eigenaars mogen zo niet meer vragen dan wat er in het raster omschreven staat. De PVDA rekent daarbij op een daling van de huurprijzen van minstens 20 procent.

Ten slotte wil de PVDA nog een gemeentelijk bedrijf dat woningen isoleert, en meertalig onderwijs. "Tweetaligheid verhoogt de mogelijkheid tot het vinden van werk", stelt de Nederlandstalige Bouwens. "Bovendien zijn tweetalige scholen een streep door de rekening van al diegenen die mensen willen verdelen."

Bekijk de BRUZZ-tv-reportage hier:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?