— Brussel kiest in jouw gemeente

de Rand

Bonte heeft opnieuw zijn coalitie in Vilvoorde

In Vilvoorde hebben SP.A-Groen, Open VLD en CD&V een akkoord bereikt. Woensdag lichten de vier partijen het akkoord toe. Samen hebben ze een meerderheid van 26 op 35 zetels in de gemeenteraad.

Al in het weekend na de verkiezingen bereikten de vier partijen een overeenkomst over een bestuursakkoord, maar alles kwam op de helling te staan toen even later bleek dat burgemeester Hans Bonte kartelpartner Groen geen schepenambt wou gunnen. Bonte vond de drie nieuw verkozen groene gemeenteraadsleden hiervoor politiek te onervaren.

Nog dezelfde dag haalden Open VLD, Groen en N-VA echter fel uit naar de 'woordbreuk en brutaliteit' van Bonte en lasten een onderhandelingspauze in tot 11 november. Ondertussen hadden de vijf CD&V-verkozenen de burgemeestersvoordracht van Bonte overigens reeds getekend.

Na de herfstvakantie hervatten de vier partijen de onderhandelingen. Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat Groen in het nieuwe schepencollege wel een vertegenwoordiger zal krijgen. Toen SP.A in een mededeling op 23 oktober de andere drie partijen opriep om snel een oplossing te vinden voor 'dit accident de parcours' toonde de partij zich reeds bereid om haar standpunt hierover te herbekijken.

In de nieuwe gemeenteraad heeft SP.A-Groen 13 zetels, waarvan 10 voor sp.a en 3 voor Groen. Open VLD heeft 8 zetels en CD&V 5. De vier partijen samen hebben derhalve een meerderheid van 26 op 35 zetels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?