— Brussel kiest in jouw gemeente

de Rand

Nederlandstalige oproepingsbrieven blijven voor heibel zorgen

Het gemeentehuis van Wemmel was het decor voor de persconferentie van zes burgemeesters van de faciliteitengemeenten rond Brussel

De burgemeesters van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel vragen aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) terug te komen op haar beslissing oproepingsbrieven in het Nederlands te versturen aan alle inwoners van de betrokken gemeenten. Dat zou dan gaan via de provinciegouverneur. De zes burgemeesters noemen de beslissing strijdig met een arrest van de Raad van State en strijdig met de gemeentewet. Minister Homans houdt echter voet bij stuk.

Volgens de RTBF hebben de burgemeesters van de zes Brusselse faciliteitengemeenten (Linkebeek, Kraainem, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Drogenbos en Sint-Genesius-Rode) dinsdag een spoedvergadering gehouden in het gemeentehuis van Wemmel.

De zes zijn het niet eens met een beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) over de oproepingsbrieven voor de lokale verkiezingen van 14 oktober.

'In strijd met de gemeentewet'

Volgens Frédéric Petit, burgemeester van Wezembeek-Oppem, hebben de gemeenten een brief gekregen van de provinciegouverneur van Vlaams-Brabant. In die brief staat dat de gouverneur van minister Homans de instructie heeft gekregen om aan alle inwoners van de zes gemeenten een oproepingsbrief in het Nederlands te sturen.

"Dat is in strijd met een recent arrest van de Raad van State die aan de Franstalige inwoners toelaat om hun documenten in het Frans te vragen," zegt Petit aan de RTBF.

2012

Dat Homans de brieven laat sturen door de provinciegouverneur is volgens hem ook "strijdig met de gemeentewet en met de voorrechten van de burgemeesters", aldus Petit. De zes burgemeesters dringen er daarom bij minister Homans op aan haar beslissing terug te draaien.

Maar dat is de N-VA-politica niet van plan. Zij blijft bij haar beslissing "omwille van de goede organisatie van de verkiezingen. "Dit is in 2012 ook gebeurd en de gemeenten zijn hiervan tijdig op de hoogte gebracht," zegt ze in een reactie aan persagentschap Belga.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?