— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Jans-Molenbeek

PVDA trekt zich terug uit coalitieonderhandelingen Molenbeek

© PhotoNews
| Dirk De Block, lijsttrekker van PTB*PVDA in Sint-Jans-Molenbeek, trekt zich terug uit de onderhandelingen met de PS.
Updated: 25-10-2018 - 15:03

De extreemlinkse PVDA trekt zich terug uit de coalitieonderhandelingen in Sint-Jans-Molenbeek. "Nu Ecolo is afgehaakt, zou het machtsevenwicht te ongunstig zijn voor de PVDA", klinkt het. Daarnaast zou de PS geen antwoord hebben gegeven op vragen rond transparantie en goed bestuur.

“Veel van onze stemmers en sympathisanten hebben erop aangedrongen dat ze het cliëntelisme uit het verleden niet terug willen in Molenbeek," schrijft de PTB*PVDA. "Dat is waarom we meerdere voorstellen hebben gedaan om een ethische politiek en transparantie te garanderen."

PTB wilde onder andere dat een onafhankelijk bureau zich zou bezig houden met belangenconflicten, en cliëntelisme zou voorkomen. "We hebben ook de vermindering van het salaris van de burgemeester en schepenen op tafel gelegd, of in ieder geval dat de privé en publieke mandaten openbaar worden gemaakt, zoals in Zweden.”

Voorlopig kon de PS onvoldoende overtuigen dat er aan die wensen gehoor wordt gegeven, zo schrijft PTB verder. Lijsttrekker Dirk De Block betreurt het bovendien dat Ecolo zich heeft teruggetrokken, waardoor de macht van de PS binnen het college nog groter zou worden. "We hebben het al vanaf het begin gezegd: we willen geen schepenen van PTB die een PS-politiek toepassen."

Schepmans staat open voor gesprek

Nu de onderhandelingen met de PTB zijn stukgelopen, komt de liberale lijst van burgemeester Françoise Schepmans (MR) als coalitiepartner terug in het vizier. Die laat in La Libre Belgique al weten dat Catherine Moureaux haar mag bellen. Er zou echter wel een overeenkomst moeten worden gevonden over het soort politiek dat de liberalen en socialisten zouden voeren. "Voor mij is het uiteraard belangrijk dat ons werk van de afgelopen zes jaar wordt gerespecteerd."

Molenbeek komt, wat betreft goed bestuur, van ver, zegt Schepmans nog. Zeker op vlak van werkgelegenheid en sociale woningen. "Sommige Molenbekenaren hebben mijn kabinet al gecontacteerd met de vraag om een woning, omdat ze dachten dat Catherine Moureaux al burgemeester was."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?