Belga

| Van links naar rechts: Sophie Wilmès, voorzitter Georges-Louis Bouchez, Brussels lijsttrekker David Leisterh en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

MR start onderhandelingen voor Brusselse regering op met Les Engagés

JB
© BRUZZ
11/06/2024
Updated: 11/06/2024 16.26u

MR-lijsttrekker David Leisterh start in Brussel met Les Engagés de coalitiegesprekken aan Franstalige kant op. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dinsdagnamiddag tijdens een persconferentie met Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot. Beide partijen kondigden daar ook aan dat ze de onderhandelingen voor een nieuwe Waalse regering samen zullen aanvatten en zich op elk niveau als blok aan elkaar vastklikken.

Bouchez en Prévot riepen de pers na hun eclatante verkiezingsoverwinning in Wallonië bijeen om aan te kondigen dat MR en Les Engagés van plan zijn om de onderhandelingen voor een nieuwe Waalse regering te lanceren.

MR en Les Engagés hebben samen 43 van de 75 zetels in het Waals Parlement binnengehaald en willen na dat “duidelijke electorale signaal” werk maken van een nieuwe Waalse regering, aldus Bouchez.

Aan elkaar vastgeklikt

De MR-voorzitter gaf ook aan dat Brussels lijsttrekker David Leisterh aan Franstalige kant samen met Les Engagés op zoek gaat naar een meerderheid voor een nieuwe Brusselse regering.

In tegenstelling tot in Wallonië hebben beide partijen geen meerderheid aan Franstalige zijde in het Brussels parlement, waar ze samen 28 van de 72 Franstalige zetels hebben bemachtigd.

De twee partijen klikken zich ook aan elkaar vast op het federale niveau, verzekerde Bouchez.

PS?

De vraag is nu vooral of beide partijen op Brussels niveau PS aan boord willen. Voorzitter Paul Magnette had eerder laten verstaan dat zijn partij "a priori" op alle niveaus voor de oppositie kiest, al ziet de nieuwe politieke realiteit er voor de Franstalige socialisten net wat anders uit in Brussel dan in Wallonië en federaal: in het Brussels parlement blijft de schade beperkt met een verlies van maar één zetel.

MR, Les Engagés en PS tellen in totaal 44 zetels in het Brussels halfrond, een meer dan werkbare meerderheid. Een scenario zonder de PS zou de opname van zowel Ecolo als Défi betekenen. Die samenwerking lijkt niet alleen minder voor de hand liggend omdat beide partijen klappen kregen, maar ook omdat er dan vier partijen aan Franstalige kant in de Brusselse regering zouden belanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni