Brussel kiest: jouw gids voor de verkiezingen in Brussel

02/04/2024

Op tien weken voor we moeten gaan stemmen trapt BRUZZ zijn eigen verkiezingscampagne af. Brusselkiest.be wordt hét portaal waar je alles te weten komt over de verkiezingen van 9 juni in Brussel. Een overzicht van wat je de komende weken mag verwachten.

In 2024 vindt ‘de moeder aller verkiezingen’ plaats. Wereldwijd trekken vier miljard mensen in meer dan zeventig landen naar de stembus. Ook hier in Brussel worden op 9 juni en 13 oktober de kaarten geschud. Met een impact op het leven van meer dan 1,2 miljoen Brusselaars.

Benieuwd wat die impact voor jou kan betekenen? Wil je weten wat er met jouw stem gebeurt? Of weet je niet meer welke partij voor wat staat? Brusselkiest.be is de plek waar je moet zijn.

Rapport van het parlement

Vanaf 2 april trappen we de Brussel kiest-campagne af met het rapport van de Nederlandstalige parlementsleden in Brussel. In het Brussels parlement zetelen 17 Nederlandstalige volksvertegenwoordigers, en in het Vlaams Parlement zitten ook nog eens zes Brusselse politici. Hoe gaven zij kleur aan hun politiek mandaat de afgelopen legislatuur? Waren ze actief of toch eerder lui? Wie brak er potten, en wie bleef in de schaduw staan? BRUZZ maakt de balans op en licht elk parlementslid even kritisch door.

Duiding in BRUZZ magazine

Lees vanaf 3 april wekelijks politieke analyses, interviews, extra duiding en interessante cijfers in BRUZZ magazine. Inhoudelijk bekijken we alles vanuit zes thema's die elk een reeks topics omvatten. Van economie en inflatie over taal en identiteit, tot mobiliteit, veiligheid, cultuur... Kortom, alle thema's waar de Brusselaar van wakker ligt.

Rapport van de regering-Vervoort III

Op woensdag 10 april is het de beurt aan de Brusselse regering. Hoe heeft de ploeg van Rudi Vervoort het ervan afgebracht? Voor dit rapport sloeg BRUZZ de handen in elkaar met Franstalige stadszender BX1. Politiek experten van beide media gingen 'in conclaaf' en komen naar buiten met een lijvig rapport van de ministers en staatssecretarissen. Die worden beoordeeld volgens drie criteria: beleid, visie en communicatie. Elk regeringslid krijgt een score op honderd.

Brusselkiest.be

Vanaf half april vind je de volledige kandidatenlijsten voor het Brussels parlement, het Vlaams Parlement en de Kamer op onze site of via de app. Volg ons op Instagram en Facebook voor explainervideo's en andere verkiezingscontent.

Kieswijzer

Baan je een weg door de partijprogramma’s dankzij onze online Kieswijzer. Je vindt er op een eenvoudige manier terug welke partijen welke standpunten innemen op het vlak van mobiliteit, huisvesting, veiligheid, enzovoort. Moeten deelsteps verboden worden? Moet Brussel een cultuurminister krijgen? Hoe moet het lerarentekort opgelost worden? Vergelijk de standpunten van de partijen in onze interactieve tool (vanaf 22 april).

Brussel kiest voor jongeren

Luister naar BRUZZ radio en kom te weten hoe Brusselse jongeren de verkiezingen beleven en waar zij écht wakker van liggen. Leer bij over de Brusselse verkiezingen en volg enkele jongeren in de aanloop naar hun eerste keer stemmen in onze verkiezingspodcasts.

Debatten

Kijk vanaf half april elke week naar Brussel kiest op BRUZZ tv met kandidaten die rechtstreeks met elkaar in debat gaan. Elke woensdag staat BRUZZ 24 in het teken van een thema, met cases, de stem van de Brusselaar en duiding door onze politiek experten. Op donderdag en vrijdag is het aan de politici zelf en gaan ze met elkaar in debat over hun plannen voor Brussel. Wat zijn hun ambities en hoe denken ze die waar te maken?

  • Week van 17 april: de centen
  • Week van 24 april: de buren
  • Week van 1 mei: de stenen
  • Week van 8 mei: de ademruimte
  • Week van 15 mei: het ongemak
  • Week van 22 mei: de troeven

Daarnaast organiseert BRUZZ in samenwerking met Muntpunt nog twee grote lijsttrekkersdebatten die worden uitgezonden op BRUZZ tv op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni.

Verkiezingsshow op 9 juni

Tot slot kan je op verkiezingsdag zelf terecht bij BRUZZ voor live verslag, de eerste resultaten, analyses, interviews en sfeerreportages tijdens onze grote Brussel kiest-verkiezingsshow.

Alle verkiezingsverslaggeving bundelen we vanaf nu op brusselkiest.be. Schrijf je in voor onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste updates om op 9 juni goed geïnformeerd naar de stembus te trekken.

logo brussel kiest 2024 teaser image

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni