Kort gesprek

Brusselse Louis Paul Boonkring legt verborgen kant extreemrechts bloot

Steven Van Garsse
© BRUZZ
27/03/2024

| Mark Michiels van de Brusselse Louis Paul Boonkring: "Het Vlaams Belang is erg geslepen en probeert zich salonfähig te maken, maar daardoor weten veel mensen niet waar ze echt voor staan."

'Extreemrechts, nee bedankt', een campagne die eind jaren 1990 werd opgezet om de opmars van het Vlaams Blok in Brussel te stuiten, is helemaal terug van weg geweest.

De Louis Paul Boonkring zal in aanloop van de verkiezingen op markten en andere publieke plaatsen het gesprek aangaan met de kiezers en hen ervan proberen te overtuigen om niet voor extreemrechts te stemmen.
We geloven dat extreemrechts een gevaar is voor onze samenleving, en al zeker in een superdiverse stad als Brussel,” stelt Mark Michiels (Louis Paul Boonkring). “We begrijpen dat mensen soms genoeg hebben van de problemen – want die zijn er wel degelijk – maar ze willen soms voor de simpele oplossingen gaan. Met die mensen willen we de dialoog aangaan. We tonen dat extreemrechts een verborgen kant heeft. Het Vlaams Belang is erg geslepen en probeert zich salonfähig te maken, maar daardoor weten veel mensen niet waar ze echt voor staan.

Jullie hebben een krant gemaakt en geven vormingen hierover, zodat wie wil hierbij kan aansluiten, maar in Brussel gaan jullie zelf op pad. Is extreemrechts hier een probleem?
Mark Michiels: We horen dat het Vlaams Belang met het Franstalige extreemrechtse Chez Nous een afspraak heeft gemaakt, zodat het Vlaams Belang het terrein voor zich heeft in Brussel. En dat ze een tweetalige campagne zal voeren, om Franstaligen voor zich te winnen. Dus, ja, ik denk dat we ons ook in Brussel zorgen moeten maken. We riskeren in een patsituatie te komen zoals in 1999 toen commissaris Johan Demol op kwam en de Brusselse instellingen dreigde te blokkeren.

Wie willen jullie bereiken?
Michiels: We mikken op de tussengroep, niet op de hardliners. Mensen die nog twijfelen. We denken dat Covid bewezen heeft dat mensen nood hebben aan solidariteit en verbondenheid en openstaan voor dialoog. We doen dat niet met het vingertje, maar we luisteren en gaan vervolgens het gesprek aan.

Is zo'n gesprek op de markt geen druppel op een hete plaat?
Michiels: We horen dat ook: dit haalt niets uit, je kan het Vlaams Belang maar beter mee later regeren, maar dan moet je maar naar Italië kijken om te zien wat er gebeurt. Daar worden elke maand wetten gestemd die de democratie ondermijnen. Anderzijds zie je in Duitsland grote manifestaties tegen extreemrechts. Het verzet bewijst er wel degelijk zijn nut.
Vlaams Belang heeft ook al meteen parlementaire vragen gesteld over onze actie, in een erg intimiderende stijl. Wat toont dat deze actie hen wel degelijk dwars zit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Brussel kiest: gemeente , Louis Paul Boonkring , ‘Extreemrechts, nee bedankt’ , Mark Michiels , Vlaams Belang , Chez Nous

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni